Prijateljstvo Bugarske i Kotora

 Prijateljstvo Bugarske i Kotora

Ambasadorka Bugarske u Crnoj Gori  Meglena Plugčieva (Plugtschieva) je ocijenila da Kotor i Nesebar, nakon potpisivanja „Memoranduma o obnovi prijateljstva“, imaju veću mogućnost za zajedničko učešću u Uneskovim i projektima Evropske unije (EU) koji se odnose na očuvanje kulturnog nasljeđa, ali i za razvoj turizma.

Predsjednici opština Kotor i Nesebar, Vladimir Jokić i Nikola Dimitrov su putem “zoom” aplikacije potpisali sporazum kojim se utvrđuje prijateljtvo i otvaraju nove perspektive za saradnju dva grada pod zaštitom UNESCO-a.

Tim povodom u Crkvi Sv. Pavla otvorena je i izložba „Bugarski spomenici pod zaštitom Uneska“.

„Kotor je sjajan grad, simbol Crne Gore i ja vam ovom prilikom dajem kompliment jer čuvate svoju kulturu i istorju. Zajedničko sa Nesebrom je što smo na Uneskovoj listi. Današnji događaj je veoma važan za mene jer je potpisan ugovor o partnertstvu uzmeđu dva grada. Zbog pandemije nije mogao doći naš gradonačelnik već smo imali „on-line“ konferenciju. Gradonačelnici su potpisali ugovor, a  u ceremoniji je učestvovala i ambasadorka Crne Gore u Bugarskoj Snežana Radović“, kazala je Plugčieva za Radio Kotor.

Ambasadorka Bugarske podsjeća da je Nesebar pet godina na listi Uneska koji ove godine proslavlja 75 godina od osnivanja.

Očekuje intenziviranje partnerstva između dva grada, što je posebno značajno za razvoj turizma. Po njenim riječima iskustvo Kotora koji je na Uneskovoj listi mnogo duže od Nesebra, značajno je za ovaj grad na obali Crnog mora, kojeg kao i Kotor, sa svojim crkvom Svetog Nikole, krasi ogroman spomenik na čijem se vrhu nalazi kip zaštitnika pomoraca.

„Važno pitanje za sve nas je da se sačuvaju zgrade, stara arhitektura, a u isto vrijeme da imamo mogućnost za razvoj turizma. Stoga je značajna razmjena iskustava obje strane, odnosno da vidimo kako to radite u Kotoru, a kako mi u Bugarskoj“, kazala je Plugčieva.

Dodaje da od članstva u Evropskoj uniji Bugarska ima značajne benefite, posebno u razvoju infrastrukture uz Crno more.

„Bugarska strana pomaže Crnoj Gori da što prije postane članica EU jer je to važno za mir, dobre odnose, razvoj kulture, sporazumijevanja u svakom smislu. Vidite da su nam i jezici slični i da nam ne treba prevodilac“, kazala je Plugčieva.

Bugarska je u posljednje dvije godine pomogla više projekata u Crnoj Gori, među kojim za bolnicu u Bijelom Polju, bolnicu za plućne bolesti u Brezoviku. Nabavila je i medicinska vozila za opštinu Žabljak, za djecu sa posebnim potrebama u Danilvgradu, Instritiuit zdravlja u Podgorici…

„Danas je vaš direktor Instituta za biologiju mora (Aleksandar Joksimović) u Varni na Institutu za vodne resurse na Crnom moru. Očekujemo i da vaš gradonačelnik Jokić dođe u Nesebar, da na licu mjesta vidi koja su to pitanja važna za oba grada i da se zatim konkretno uradi program saradnje. U julu je vaša ministarka prosvjete, kulture, nauke i sporta Vesna Bratić boravila u Sofiji gdje su potprisani nacionalni programi saradnje dvije države u sveri kulture“, kazala je Plugčieva.

Ona očekuje značajniju turističku razmjenu dva grada i države.

Nesebar je turistički centar na Crnom moru sa oko 30.000 stanovnika koji ima značajno kulturno-istorijsko nasljeđe.

Iz srednjovijekovnog perioda je sačuvan veći broj crkava, od kojih je najstarija i najveća crkva Sv. Sofija iz 5-6. vijeka, poznata i kao Stara mitropolija.

Značajne su i crkva Sveta Bogorodica Eleusa iz 6. vijeka, Svetog Stefana iz 11. vijeka, te niz crkava podignutih između 13. i 14. vijeka kao što su Svetog Teodora, Svete Paraskeve, Sveti arhangeli Mihailo i Gavrilo, Sveti Ivan Aliturgitos.

Među onim koje svojim izgledom i veličinom privlače pažnju svakako je i crkva Hrista Pantokratora.

Avatar

Portal Kotor

Pročitajte još