Socijalni savjet preporučio povećanje minimalne zarade

 Socijalni savjet preporučio povećanje minimalne zarade

Foto:gov.me

Održana je Prva vanredna sjednica Socijalnog savjeta Crne Gore uoči skupštinske rasprave o povećanju minimalne zarade.
P R E P O R U K A
 U skladu sa aktivnostima usmjerenim na unapređenje socijalnog dijaloga koje se sprovode u Evropi, u duhu dobre prakse i sa težnjom da se poboljša i unaprijedi proces konsultacija sa socijalnim partnerima Crne Gore, Socijalni savjet preporučuje da utvrđivanje iznosa minimalne zarade treba da bude rezultat pregovora kroz socijalni dijalog.
Socijalni partneri su saglasni da minimalna zarada mora odražavati balans između potrebe zaposlenih za dostojanstvenom zaradom i potrebe poslodavaca da održe poslovanje i broj radnih mjesta, naročito u uslovima izraženih posljedica pandemije COVID-19.
Socijalni partneri su saglasni da je uvećanje minimalne zarade potrebno, u iznosu ne manjem od 250 evra. Socijalni savjet preporučuje da se povećanje minimalne zarade realizuje u III kvartalu 2021. godine, kada se očekuje otpočinjanje oporavka privrede i oživljavanja ekonomske aktivnosti.  Ovo iz razloga što je cilj svih socijalnih partnera obezbjeđivanje stabilnog i održivog rasta minimalne zarade.
Pored toga, socijalni partneri su saglasni da je, u narednom periodu, neophodno napraviti detaljnu i sveobuhvatnu analizu svih fiskaliteta i parafiskaliteta na rad, radi daljeg podsticanja zapošljavanja građana na profitabilnim radnim mjestima koja će im obezbijediti veća primanja, ali i omogućiti održivost poslovanja privrednih subjekata.
(PR služba Ministarstva ekonomskog razvoja)

Avatar

Portal Kotor

Pročitajte još