Zajednica opština protiv je najavljene centralizacije u urbanizmu

 Zajednica opština protiv je najavljene centralizacije u urbanizmu

Zajednica opština, kao nacionalna asocijacija svih lokalnih samouprava u Crnoj Gori, izražava neslaganje i protest povodom najnovijih odluka Vlade Crne Gore, da se jedinicama lokalne samouprave oduzmu poslovi izdavanja urbanističko-tehničkih uslova, čime se dodatno centralizuju poslovi u oblasti planiranja prostora i izgradnje objekata, saopšteno je iz UOM-a.

Vlada na prijedlog resornog Ministarstva, ističu iz UOM-a, donosi ovakvu odluku samo mjesec i po nakon najave premijera u svom ekspozeu prilikom izbora nove Vlade, da decentralizacija nadležnosti ka lokalnim samoupravama, njihova veća funkcionalna i finansijska nezavisnost mora biti odlučnije sprovedena kako bi se obezbjedio ravnomjeran razvoj svih krajeva države.

“Upravo, u cilju bržeg razvoja procesa decentralizacije i unaprjeđenja sistema lokalne samouprave, prepoznajući Zajednicu opština kao važnog partnera na tom planu, Vlada Crne Gore je 2006. a Skupština Crne Gore 2016. godine potpisala Sporazum o saradnji sa Zajednicom opština, kojim su dogovoreni oblici i mehanizmi saradnje i zajedničkog rada na ostvarivanju postavljenih ciljeva, o čemu je upoznato resorno Ministarstvo”, poručuju iz Zajednice.

Naročito  ih zabrinjava krajnje netransparentan način donošenja ovakve odluke, bez konsultacija sa onima kojih se te odluke tiču.

Avatar

Portal Kotor

Pročitajte još