Zlatni koral zaštićeno stanište Bokokotorskog zaliva

 Zlatni koral zaštićeno stanište Bokokotorskog zaliva

Foto: Institut za biologiju mora

Cilj projekta “Istraživanje i promocija koralnih zajednica u Bokokotorskom zalivu” je zaštita staništa kolonija Zlatnog korala. U te svrhe postavljene su bove  na lokalitetima Dražin vrt i Sopot .

Foto: JP Morsko dobro

Krajem avgusta očišćene su dvije podvodne bašte koralnih zajednica Zlatnog korala na tim lokacijama, koje su sproveli stručni saradnici Instituta za biologiju mora, jer je bilo potrebno da se otpad pažljivo sakupi, a da pri tom ne dođe do ugržavanja i oštećenja korala. Nakon toga, na lokacijama su postavljene informativne table sa informacijama o podvodnim baštama ovog korala, kao i o zabrani ribanja i sidrenja plovnih objekata na ograđenim lokacijama.

Foto:Institut za biologiju mora

Na osnovu saglasnosti Uprave za pomorsku sigurnost i Ministarstva saobraćaja i pomorstva, ova dva lokaliteta ograđena su bovama na moru, koje imaju za cilj da fizički onemoguće prolaz i sidrenje plovila, a sve u cilju zaštite staništa Zlatnog korala (lat. Savalia savaglia).

O Zlatnom koralu (lat. Savalia savglia

Zlatni koral je rijetka vrsta koja naseljava Sredozemno more iistočni Atlantski okean. Najveći broj kolonija je zabilježen na Kanarskim ostrvima dok se najveći broj kolonija za Sredozemno more nalazi u Bokokotorskom zalivu.

U blizini vrulja kod Sopota i kod Dražin vrta se nalaze najveće grupacije kolonija zlatnog korala u Sredozemnom moru. Na ovim lokacijama je zabranjeno sidrenje i ribarenje kako bi se izbjeglo lomljenje i uništavanje korala. Vrulje su podvodni izvori slatke vode koji stvaraju specifične uslove, prije svega smanjen salinitet i temperaturu, kao i smanjenu prozirnost morske vode i izmijenjen intenzitet sedimentacije. Ovako izmijenjeni uslovi spoljašnje sredine pogoduju razvoju zlatnog korala i u neposrednoj blizini vrulja kod Sopota i Dražin vrta su na neobično malim dubinama od 10 do 25m dok se na drugim lokacijama zlatni koral nalazi uglavnom od 30 do 100m, pa čak i do 700m dubine.

Foto: Institut za biologiju mora
Avatar

Portal Kotor

Pročitajte još