„Biblioteci opštestva risanskog”

 „Biblioteci opštestva risanskog”

Na Rimskim mozaicima u Risnu održano je veče posvećeno najstarijoj javnoj biblioteci u Crnoj Gori pod nazivom „Biblioteci opštestva risanskog”.

U ime organizatora NVO „Boche di Cattaro“ i Društva prijatelja Risna obratila se Marina Dulović koja je kazala da u dugoj tradiciji civilizacije kulture, zahvaljujući geografskom položaju i istorijskim okolnostima, veoma važno mjesto u prošlosti Risna, zauzima osnivanje prve javne biblioteke u Crnoj Gori.

“Biblioteka opštestva Risanskog, koju je 1835. godine osnovao Vuk Popović, danas nosi naziv “Veljko Ćatović”. U to vrijeme Risan je imao 1.300 stanovnika i svoju školu. U zavisnosti od uslova u gradu razvijao se kulturni društveni život i ispoljavalo raspoloženje naroda i njegove nesalomljive duhovne snage i energije”, kazala je Dulović.

Rukovoditeljka Gradske biblioteke i čitaonice Marija Starčević, podsjetila je da se u pisanim tragovima nalazi podatak da je Biblioteka opštenstva risanskog osnovana 1835. godine, po čemu je to i najstarija javna, narodna biblioteka u Crnoj Gori.

Avatar

Portal Kotor

Pročitajte još