Promocija romana„Dječak bez sjenke“ večeras od 19 časova online

 Promocija romana„Dječak bez sjenke“ večeras od 19 časova online

Foto: JU Centar za kulturu Nikola Đurković

U Organizaciji  JU Kulturni centar „Nikola Đurković“, večeras će online biti održana promocija romana „Dječak bez sjenke“, autora  Dina Murića. Za Portal Kotor  razgovarali smo sa autorom o romanu, online promociji  i povezanosti prava sa ovim oblikom pisanja.

Dino Murić rođen je u Podgorici, gdje je završio  Gimnaziju a potom Pravni fakultet. Voli astrologiju, i to mu je ,kaže, ozbiljan hobi koji mi oduzima dah. Od muzike izdvaja  rock, a omiljeni muzički bend su Neverne bebe.  Preporuka za dobru knjigu je Hansenova djeca – Ognjen Spahića.

Foto: Privatna arhiva

Na malo neobičan način, usljed pandemije COVID19, večeras će Vaš roman „Dječak bez sjenke“ biti promovisan online? To stvara drugačiji pristup nastupu pred publikom, koliko je ovaj vid zahtjevniji od „običnog“ gdje ste u dodiru sa publikom i riječju i pogledom?

S obzirom da smo nekako svi primorani da naučimo da živimo sa novonastalom situacijom, usljed pomenute pandemije, ovaj vid promocije je svakako zahtjevniji od ustaljenog. Primarno, jer kontakt sa publikom i uopšte ljudima koji su pročitali roman i žele da ga zajedno komentarišemo je nezamjenljiv i predstavlja suštinu koja se ogleda u transferu poruke koju ja kao autor želim da prenesem publici. Sa druge strane, nevezano za situaciju u kojoj se nalazimo zbog COVID19 pandemije, uvijek više preferiram ,,živi“ kontakt sa ljudima, prije nego kontakt putem mreža.

Ko je „Dječak bez sjenke“?

Dječak bez sjenke je svako ko nije uspio da pronađe svoje lice u trenucima kada su neki teški događaji obilježili njegovo odrastanje. On je svako dijete koje živi u čovjeku, jednako ranjivo, kao i sam čovjek u kalendarskom uzrastu djeteta. Usljed takve nemogućnosti da spozna sebe i izađe pred ogledalo, gubi sjenku i postaje neko drugi. Ili kao Damir u romanu – kradljivac sudbine.

Da li je on izmišljeni, imaginarni lik, ili ste ga našli u čovjeku kojeg poznajte?

Konkretno, u romanu, predstavlja fiktivnog čovjeka. Međutim, uzimajući u obzir da se svako od nas, makar jednom u životu, sretne sa osobom koja nas natjera da se vratimo sebi, jer to je jedini ispravan put kojim treba težiti, onda on može biti i preslikan u nekog ko nas je ovome naučio. Najčešće se to dešava na teži način.

Koja je namjera glavnog junaka iz Vašeg romana?

Mirza je čovjek koji se na početku predstavlja dosta stidljivo. Sam od sebe bježi, samim tim je i dosta ranjiviji, gubi identitet, i u tom trenutku nailazi na nekog ko želi da mu ga ukrade. Kao i njegov talenat za laičku magiju, miris, boju i ono božansko u njemu koje ne jenjava, bez obzira na to što je odlučio da ga napusti. Njegova namjera evoluira. Prvo želi da nam pokaže da biti kao drugi, ,,normalan“, sa rutinom u koju upada prosječan čovjek za života, predstavlja ispravan način da budemo prihvaćeni i samim tim izbjegnemo konflikt koji nosi izlazak iz okvira. Na kraju, uči nas da bez obzira na ,,podmukli sjeverni vjetar“ koji pokušava da uruši pitanje identiteta i promijeni tok stvari, trebamo ostati čvrsto svoji i ne odustajati od svojih talenata.

Što on treba da „nametne“  čitaocima?

 Iskren odgovor na pitanje ,,Ko sam ja?“. Prije svega sebi, a onda i drugima. Prihvatanje se dešava u pravcu: iznutra – spolja; Kada sebi dozvolimo da budemo to što smo, onda je i okruženje saglasno sa tim.

Ovo je Vaš prvi roman, u drugačijoj formi pisanja prisutni ste od ranije -na blogu?

U ovoj godini slavim upravo deceniju postojanja bloga (dinozahir.blogspot.com), a koji sam počeo pisati u avgustu 2010. godine, nemajući pojma o tome da će opstati ovoliko. Sam blog je odraz mog sazrijevanja, književnog i duhovnog. Uvijek se rado vratim svojim prvim radovima na blogu, jer imaju fantastičnu poruku, i istovremeno u tim prvim tekstovima, pa sve do posljednjih, shvatam da su junaci mog romana zapravo nakupljeno iskustvo kojem sam udahnuo život u svojoj knjizi.

Kako taj vid komunikacije vidite, s obzirom da se sve više koristi blog?

Odličan način da se ispolji kreativnost i talenat. Naročito jer imamo različitih žanrova- kulinarski blogovi, književni, modni, oni koji se bave modernim tehnologijama i mnogi drugi.

Nakon Kotora,gdje ćete se predstaviti s romanom?

Naravno, roman bih volio predstaviti u Podgorici i to je svakako u planu. Sama radnja romana je i smještena u Podgorici, mom rodnom gradu. Magijski Kotor je dokazao po ko zna koji put koliko ljubavi i pažnje gaji prema kulturi i umjetnosti. Što se ostalih gradova tiče, rado ću se odazvati na poziv i drugih zainteresovanih kako bi pričali o Dječaku bez sjenke.

Pravo jeste povezano s lijepim pisanjem, ali ono je, za razliku od ovog umjetničkog, uokvireno u normama, je li Vam bilo teško da se „iščupate“ iz birokratskog govora?

Pravo je vještina dobrog i pravičnog, kao što i glasi jedna od čuvenih rimskih maksima koje se odnose na ovu nauku, a moja je omiljena. Izaći iz okvira administrativnog stila pisanja je svakako bio izazov, o čemu bi vam nešto više možda najbolje moja lektorka, profesorica književnosti Biljana Vučurović, mogla reći J  Ipak, retorika i pisano izražavanje koje pravne nauke nameću su takođe doprinijele razvoju potrebe za književnim stvaranjem.

Foto:Privatna arhiva

Roman “Dječak bez sjenke” biće promovisan večeras, online, od 19 časova na sajtu Kulturnog centra “Nikola Đurković” www.kckotor.me i Facebook profilu: Kulturni centar „Nikola Đurković“ Kotor, kao i na instagram profilu autora @dino_zahir.

Osim autora o knjizi će govoriti  Gojko Ostojić, profesor španske književnosti i Aleksandra Tomović, profesorica književnosti i urednica programa za mlade u Kulturnom centru Kotor.  

Avatar

Portal Kotor

Pročitajte još