U Pomorskom muzeju izložba o arhivskim istraživanjima jevrejske kulturne baštine u Boki

 U Pomorskom muzeju izložba o arhivskim istraživanjima jevrejske kulturne baštine u Boki

„Otkrivanje, izlaganje i korišćenje jevrejske baštine u Dunavskom regionu – Rediscover“, naziv je projekta koji je odobren za finansiranje u okviru Dunavskog transnacionalnog programa „Interreg Danube“, a partner u njegovoj realizaciji je Opština Kotor.

U okviru pilot aktivnosti na projektu u galeriji Pomorskog muzeja Crne Gore otvorena je izložba na kojoj je predstavljena arhivska istraživanja jevrejske kulturne baštine u Boki u periodu od XVI do XX vijeka.

– Arhitektonski je snimljeno i rekonstruisano malo jevrejsko groblje u Škaljarima.Istražen je istorijat groblja kao i analiza svake grobnice i genealogija svih familija sa ovog groblja. Rezultati pomenutog rada prikazani su na izložbi” – saopšteno je iz Opštine Kotor.

Na jevrejakom groblju koje se nalazi između katoličkog i pravoslavnog groblja na gradskom u Škaljarima, ranije su rađena epigrafska, genealoška istraživanja svih tih familija koje su tamo sahranjene, a do podataka su došli u arhivu pa su arhitekte-konzervatori na osnovu toga napravili porodična stabla.

Izožba je otvorena svakog radnog dana od 8 do 15 sati do 31. januara .

Avatar

Portal Kotor

Pročitajte još