Rada Krivokapić Radonjić modna dizajnerka i stilistkinja:Brend KOVILM-svjetsko a naše

 Rada Krivokapić Radonjić modna dizajnerka i stilistkinja:Brend KOVILM-svjetsko a naše

Foto:Privatna arhiva

Kovilm je preoblikovana kravata i leptir mašna. Predstavlja dugoročnu, tačnije vječnu, upamćenost svojih prethodnika. Slijede objava knjiga „Odijevanje“ i „Krojenje i šivenje“, održavanje modne revije „Svijet bez sukoba“ . O tome i sticanju znanja modne dizajnerke sa Radom Krivokapić Radonjić razgovarali smo za Portal Kotor.

Doktorant ste modnog dizajna, položili ste majstorske ispite i dobili majstorsko pismo. Što to znači?
– Doktorant modnog dizajna znači da imam teorijsko znanje i iskustvo iz prakse koje sam stekla od najboljih u svijetu u mojoj struci. Položeni majstorski ispiti po uzoru njemačkog majstorskog ispita podrazumijeva stečeno znanje iz prava, stručne i radne pedagogije, trgovine i privrede. Majstorsko pismo je dokaz da posjedujem potrebno znanje i vještine koje sam sposobna prenijeti na druge.
Gdje ste završili praksu?
– Praksu sam završila u Milanu 1996/97. kod jednog od najpoznatijih svjetskih modnih kreatora Giorgio Armani koji me je upoznao sa par najpoznatijih svjetskih kreatora gdje sam imala priliku dopuniti svoje do tada stečeno znanje.
Koliko Vam je to iskustvo pomoglo ili značilo za dalji uspjeh u radu?
– To iskustvo je neprocjenjivo. Uvjerila sam se da su stvarno najbolji. Praksa i njihovi savjeti su mi mnogo pomogli u mom radu. Trudiću se da i ubuduće opravdam njihovo povjerenje.

Pažnju ste privukli dizajniranjem modnog detalja – kovilm?
– Kovilm je preoblikovana kravata i leptir mašna. Ono predstavlja dugoročnu tačnije vječnu upamćenost svojih prethodnika. S obzirom na to da je u pitanju preoblikovana kravata i leptir mašna, uvrstila sam njihova početna slova u nazivu novog modnog detalja i tako je nastala riječ kovilm.
Kako je tekao put od ideje do realizacije?
– Dok sam radila konsultacije sa klijentima u Kotoru, jedan od klijenata je izrazio želju da hoće da nosi oko vrata nešto drugačije od kravate i leptir mašne i tako sam došla na ideju da osmislim nešto novo i tako je nastao kovilm u aprilu 2019. Izrada kovilma je ručna i samim tim je potrebno više vremena za njegovu izradu. Uključuje ispisivanje monograma vlasnika i interpunkcije na lijevoj strani po želji klijenata.
Rješenje registracije kovilma je izdato u Ministarstvu ekonomije i kovilm je zvanično priznat modni detalj u svijetu. Takođe, kovilm je zaštićen na osnovu zakona o pravnoj zaštiti industrijskog dizajna. Stil u kojem se može svrstati kovilm obuhvata klasičan i elegancija. Odgovara tipu mode koji pokriva korišćenje visoko-kvalitetnih materijala i trajnost industrijskog proizvoda.
Koliko se koristi, gdje se može kupiti, i u kojoj boji?
– Izrađuje se u svim bojama i od svih vrsta materijala u zavisnosti od želje klijenata. Nosi se u svim prilikama. Kovilm kao i ostali moji odjevni predmeti se mogu naći na prodajnim mjestima sa ostalim kreatorima na nacionalnom i inostranom tržištu.
Smatrate li da je to, ne samo promocija modnog detalja i Vas, već i grada i države?
– S obzirom na to da dajem licencu za izradu kovilma, on će se naći u prodaji pod drugim brendovima kao što je to slučaj sa kravatom i leptir mašnom i na taj način će biti dostupan svim kupcima bez obzira na njihov socio-ekonomski status. Predstavljanje kovilma na međunarodnom, zatim na svjetskom tržištu istaknuće Kotor odnosno Crnu Goru.


Neobični ste i sa novom kolekcijom „Svijet bez sukoba“, da li njome želite da skrenete pažnju na današnji svijet?
– Naziv za sledeću modnu reviju „Svijet bez sukoba“ nastao je kada sam osmislila kovilm u aprilu 2019. koji je dio ove kolekcije. Dio kolekcije čine model haljine dvije u jednoj. Haljina ima dva različita kroja i materijala bez patentnog zatvarača i prišivanja dugmadi. Ovom revijom počinjem sa realizacijom mojih poslovnih planova i sa predstavljanjem znanja koje sam stekla tokom prakse u Milanu. Dosadašnji moj rad bio je predstavljanje znanja koje sam stekla tokom školovanja. Modna revija „Svijet bez sukoba“ će se održati kada se moji saradnici i mentori usaglase usaglase u vezi mjesta održavanje modne revije.
Vaši budući planovi?
– Kovilm zapravo predstavlja početak realizacije mojih velikih planova i zanimljivih projekata i ideja. Zatim objava knjiga „Odijevanje“ i „Krojenje i šivenje“, održavanje modne revije „Svijet bez sukoba“ i novi brend.

Koliko je pandemija kovid-19 uticala na rad i planove dizajnera?
– Kriza izazvana korona virusom je uticala na svakoga, pa i na modnu industriju. Modna industrija se prilagođava toj promjeni.
Da li su ljudi iz svijeta mode prepoznati u državi kao struka koju treba podržati i pomoći im u ovom trenutku?
– Svaka opština u Crnoj Gori čiji biznis plan modnog kreatora je ispunjavao kriterijume predviđene Odlukom o kriterijumima, načinu i postupku i raspodjele sredstava je prihvaćen i odobrena su finansijska sredstva. Tako je i u svijetu. Ova struka se podržava. Treba imati finansijsku održivu poslovnu ideju i da se uz što manje ulaganja ostvare što bolje ideje.

Foto. Privatna arhiva

Avatar

Portal Kotor

Pročitajte još