„Trudnicama treba ponuditi vakcinu“:Koronavirus, vakcine i trudnoća: Šta kaže struka?

 „Trudnicama treba ponuditi vakcinu“:Koronavirus, vakcine i trudnoća: Šta kaže struka?

Sa početkom masovne vakcinacije u Crnoj Gori pojavila su se i brojna pitanja, a naročito ona koja se tiču imunizacije pojedinih grupa stanovništva poput trudnica i djece.

Da trudnice ne treba vakcinisati i da vakcine izazivaju sterilitet, samo su neke od teorija zavjere koje su se brzinom svjetlosti širile uglavnom u onlajn zajednici, doprinoseći daljem zbunjivanju javnosti i podstrekivanju neodlučnosti.

No, stav struke je jasan!

Iz Instituta za javno zdravlje i Ministarstva zdravlja naglašavaju da trudnicama treba ponuditi vakcinu, te da sredstvo borbe protiv koronavisa ne može biti uzročnik steriliteta ni kod žena ni kod muškaraca.

„Zbog dezinformacija koje su se pojavile u javnosti, važno je naglasiti da vakcine protiv COVID-19 ne uzrokuju sterilitet i da osobe koje planiraju potomstvo sada ili u budućnosti mogu primiti COVID-19 vakcinu kada im je dostupna.  Provjerene informacije u vezi s virusom su da može dovesti do oštećenja plodnosti kod muškaraca, što je upravo jedan od razloga zašto se preporučuje vakcinacija – kako bi se smanjili takvi učinci virusa”, pojasnili su za FOS iz Ministarstva zdravlja.

Takođe, iz Instituta za javno zdravlje pojašnjavaju da je glasina o povezanosti vakcinacije i steriliteta krenula od, kako kažu, dva njemačka pseudo-naučnika koji su je proširili internetom.

“U kliničkom istraživanju kompanija Pfizer i Moderna učestvovalo je 30 žena koje su ostale trudne, što opet ukazuje da ne postoji direktan efekat vakcina na plodnost“, dodali su iz IJZ.

Sa druge strane, kada su u pitanju trudnice, takođe vlada dilema – da li se imunizovati ili ne? U Institutu i Ministarstvu su jednoglasni – trudnicama vakcinu treba ponuditi.

“I trudnicama se preporučuje vakcinacija. Posebno onima sa visokim rizikom od izloženosti SARS-CoV-2 (na primjer zdravstveni radnici) ili koje imaju komorbiditete, koji povećavaju rizik od teške bolesti. Trudnice koje su zainteresovane za vakcinaciju mogu se vakcinisati uz konsultaciju sa svojim ljekarom”, pojasnili su su iz Ministarstva zdravlja ističući da se vode isključivo postojećim svjetskim zvaničnim preporukama.

A kada je u pitanju zainteresovanost trudnica za imunizaciju, iz Instituta za javno zdravlje kažu da o tome mogu govoriti samo u kontekstu iskustva koje imaju kroz svakodnevni rad u ambulanti za imunizacije.

„Možemo reći da postoji određeni broj trudnica koje su se javile zainteresovane za imunizaciju i, vjerujemo da se trudnice javljaju i na ostale punktove za vakcinaciju u našoj zemlji, te da se nakon konsultacije sa doktorima uzimajući u obzir predočene koristi i rizike i same odlučuju za istu“, kažu iz IJZ.

Takođe, javnosti je pored konsultacija sa ljekarima, dostupan i sajt Covidodgovor.me gdje su stručnjaci odgovarali na neka od najčešćih pitanja u vezi sa imunizacijom, a sve to možete pročitati OVDJE.

Imunizacija djece

Još jedno od pitanja koje je aktuelno jeste vakcinacija djece, a u Crnoj Gori je, zasad, moguće vakcinisati samo starije od 16 godina.

“Preporuke koje se odnose na imunizaciju generalno, a u ovom slučaju konkretno imunizaciju protiv COVID-19 djece od 12 do 15 godina, kao i trudnica donose se u okviru Nacionalnog savjetodavnog tela za imunizaciju (NITAG). Za sada, u našoj zemlji vakcinu protiv COVID-19 mogu primiti djeca starija od 16 godina. Trenutno se vodimo postojećim zvaničnim preporukama do trenutka njihove izmjene”, kazali su nam iz Ministarstva zdravlja, a na pitanje da li razmatraju mogućnost imunizacije djece i kada bi mogli očekivati konkretne odluke na tom polju.

No, dok nadležni u Crnoj Gori ne odluče da li će djeca uopšte biti imunizovana i kojim vakcinama, pojedine zemlje u svijetu i regionu su počele, ili se uveliko spremaju, za vakcinaciju najmlađih kategorija društva.

Tako je u pojedinim domovima zdravlja u Srbiji nedavno počela vakcinacija djece od 12 – 15 godina, isključivo Fajzer vakcinom, a slična je situacija i u Hrvatskoj. Naime, od 30. maja se u ovoj susjednoj zemlji Fajzerom mogu imunizovati djeca starija od 12 godina.

Što se tiče drugih zemalja, SAD su odobrile početkom maja Fajzer-Biontek vakcinu takođe za djecu stariju od 12 godina. Evropska agencija za ljekove (EMA) takođe je dala zeleno svjetlo za vakcinaciju djece i adolescenata između 12 i 16 godina istom vakcinom protiv koronavirusa. Izrael takođe vakciniše tinejdžere protiv korone, a u Italiji mladi od 12 do 17 godina mogu primiti Modernu.

Sprovode istraživanje o učinkovitosti vakcina

Institut za javno zdravlje sprovodi istraživanje o učinkovitosti vakcinacije, pa ne kriju da su preliminarni rezultati ispitivanja, sprovedeni među starijom populacijom, ohrabrujući.

„Preliminarni podaci su zaista ohrabrujući imajući u vidu pre svega da se radi o starijoj populaciji i da serološko istraživanje koje je sprovedeno u Domu za stare u Risnu pokazuje da je od 191 štićenika, gde je vakcinisano 96 odsto ukupnog broja štićenika, čak 188 štićenika imalo visok titar antitela. Ovo je tek početak istraživanja, jasniju sliku imaćemo nakon daljeg istraživanja kada bi i broj ispitanika bio veći, a samim tim i rezultati kompetentniji“, zaključili su iz IJZ.

Podsjećamo, za vakcinaciju s emožete prijaviti putem broja telefona 1717 ili sajta www.covidodgovor.me.

Projekat “Vakciniši se – uz prave informacije do vakcinacije” portal FOS Media sprovodi uz podršku Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija.

NAPOMENA: Stavovi izraženi u ovoj publikaciji isključiva su odgovornost korisnika finansiranja i ne odražavaju stavove Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija.

Avatar

Portal Kotor

Pročitajte još