Fantazmagorija-prvi animirani crtani film

 Fantazmagorija-prvi animirani crtani film

Izvor: https://www.youtube.com

Crtani filmovi – velika umetnost za male ljude, čiju pažnju treba pridobiti, ali i održati. Ko je bio dovoljno hrabar da se prvi odvaži u ovu pustolovinu kroz dečju maštu i da kreira prvi crtani film? Po odogovor na ovo pitanje morali smo da odemo stotinak godina u prošlost. Naime, prvi animirani film, koji nazivamo i crtanim filmom, nastao je pre više od jednog veka, tačnije 1908. godine.

Prvi animirani film zvao se „Fantasmagorie” (Fantazmagorija) i trajao je čitavih minut i po, a delo je francuskog karikaturisite Emila Kola. Ovaj crtani film ima dva lika i čitavu radnju čini transformacija različitih predmeta. Tokom crtanog filma vidi se i Kolova ruka, koja crta oblike koji tokom animacije bivaju oživljeni. Ovaj animirani film predstavlja samo početak onoga što sledi u riznici ostvarenja za decu.

Godine 1919. nastaje prvi animirani lik, koji je u tom trenutku uživao status velike zvezde animiranog sveta. Reč je o mačku Feliksu i serijalu animiranih filmova posvećenih njemu. Ubrzo animirani filmovi dobijaju i boju; prvi crtani film u boji bio je „Debut of Thomas cat”.

Prikazivanje animiranih filmova na kraju 19. veka izlgedalo je tako što su se emitovali neposredno pre početka igranog filma koji su ljudi došli da gledaju. Dakle, sami animirani filmovi tog vremena nisu imali cilj da privuku najmlađu publiku, već da predstave animaciju kao novo oruđe u kreiranju ekranizovane umetnosti.

Izvor:edutelevision.com

Avatar

Portal Kotor

Pročitajte još