21.maj Dan nezavisnosti- Sa Lovćena se čuje:“Crna Goro, vječna da si!“

 21.maj Dan nezavisnosti- Sa Lovćena se čuje:“Crna Goro, vječna da si!“

Crna Gora danas obilježava 21. maj – Dan nezavisnosti, u spomen na dan, kada je na referendumu 2006. godine, obnovila svoju državnost. Tada se 55,5 odsto crnogorskih građana izjasnilo za nezavisnost dok je 45,5 odsto glasalo za zajednicu sa Srbijom. Od ukupno 484,718 gradjana sa pravom glasa, na referendum je izašlo 419,236 (86.49 odsto).

Nakon deceniju i po praznik dočekujemo kao nacionalno podijeljeno društvo na referendumske podjele na Srbe i Crnogorce sa snažnim uplivom Srpske pravoslavne crkve (SPC) i zvanične Srbije. To je došlo do izražaja nakon parlamentarnih izbora u avgustu prošle godine, kada su DPS i ostale partije, iz tadašnje vlasti, pošle u opoziciju.

Sadačnju vlast čine stranke koje se zalažu za savez za Srbijom. Da su „skrenuli s puta“ svoje zemlje potvrđuje rukovodstvo Budve pa su za Dan nezavisnosti u Budvi okačili zastave Crne Gore, Srbije i Evropske unije, dok u Nikšiću nije okačena uopšte zastava. U Herceg Novom zastava je na tvrđavi, gdje i stoji tokom cijele godine i na pojedinim zgradama i poslovnim objektima, dok vlast nije uredila grad posebno za ovaj dan. U Kotoru je postavljena velika zgrada na „Citadeli“ a potom po nalogu predsjednika Opštine Kotor uklonjena.

Uprkos tome većina građana danas sa Lovćena poručuje „Crna Goro, vječna da si“

Avatar

Portal Kotor

Pročitajte još