Akcija za ljudska prava: Uputstva za djecu u stresnim situacijama

 Akcija za ljudska prava: Uputstva za djecu u stresnim situacijama

Uputstva za djecu o tome kako da zaštite svoja prava u postupku razvoda roditelja, i kako da se zaštite od nasilja u porodici i na internetu, od danas će biti dostupna u obliku tri stripa nastala u okviru inicijative Akcije za ljudska prava (HRA).Radi se o tri zanimljive priče koje djecu upoznaju sa odgovarajućim rješenjima u situacijama koje za njih i njihove prijatelje mogu biti veoma stresne. Oni vjeruju da će stripovi doprinijeti da djeca razumiju svoja prava i da će ih motivisati da pomognu sebi i drugima.

Na osnovu razgovora sa socijalnim radnicima i školskim psiholozima zaključili smo da se djeca često nalaze u situacijama razvoda roditelja, alkoholizma i nasilja u porodici i da su žrtve objavljivanja neželjenih sadržaja na internetu. Svrha naših stripova je da obavijeste djecu kome i na koji način mogu da se obrate i kakvu vrstu pomoći mogu da očekuju, kažu iz HRA. Stripovi ih upućuju na školsko osoblje, socijalne radnike, policiju, sudove i državna tužilaštva kao izvor podrške.

Stripovi su dostupni na crnogorskom i albanskom jeziku na web stranici www.hraction.org, a biće dostupni i na internet stranicama mnogih škola u Crnoj Gori.

Avatar

Portal Kotor

Pročitajte još