Akvarijum Boka spreman za useljavanje budućih stanovnika

 Akvarijum Boka spreman za useljavanje budućih stanovnika

Foto Institut za biologiju mora

Hidraulična provjera svih rezervoara u Akvarijumu Boka prošla je dobro. Svi ventili su otvoreni, rezervoari puni kondicionirane morske vode, svjetla uključena, sistemi za održavanje života u funkciji, pa će tokom decembra početi sa useljavanjem budućih stanovnika, saopštili su nam iz Instituta za biologiju mora.

Foto:Institut za biologiju mora

Akvarijum je smješten u okviru Instituta u Dobroti, na površini od 300 metara kvadratnih. Floru i faunu Mediterana, Jadrana i Bokokotorskog  zaliva najmlađi će moći da nauče i dodirom vode u bazenu.

Foto:Institut za biologiju mora

Akvarijum je podijeljen u tri dijela, pa će u prvom biti vrste iz dubokih voda Jadranskog mora,karakteristične za Mediteran, u drugom vrste iz otvorenih voda crnogorske obale i trećem, one koje su karakteristične za Bokokotorski zaliv.

U Institutu za biologiju mora planiraju izgradnju Centra za rehabilitaciju kornjača koje su sve ugroženije, pa se nadaju  da će tako smanjiti stradanje tih rijetkih vrsta.

U namjeri da građani i turisti uživaju u ovom jedinstvenom vodenom svijetu, osmišljen je i interesantan sadržaj  za dvorište te ustanove, sa edukativnim posterima, panelima i interaktivnim radionicama. Posebno će biti interesantan Muzej na otvorenom, u kojem će biti predstavljeni tradicionalni ribolovni alati Bokokotorskog zaliva

Foto:Institut z abiologiju mora

Uprkos koroni koja je odgodila otvaranje Akvarijuma zakazano još na proljeće,jer je zatvaranje granica spriječilo dolazak stručnajka iz Italije, da instaliraju opremu, iz Instituta kažu da su sada na korak do zvaničnog otvaranja, koje će opet zbog epidemioloških mjera biti organizovano drugačije, ali na radost svih.

Avatar

Portal Kotor

Pročitajte još