„Akvarijum Boka“otvorio Centar za zaštitu biodiverziteta Jadrana

 „Akvarijum Boka“otvorio Centar za zaštitu biodiverziteta Jadrana

Institut za biologiju mora Univerziteta Crne Gore (UCG) svečano je otvorio Centar za zaštitu biodiverziteta Jadrana „Akvarijum Boka“, kao svoju novu organizacionu jedinicu sa javnim akvarijumom i spasilačkim centrom za  morske kornjače.

Direktor Instituta Aleksandar Joksimović je na svečanom otvaranju rekao da je ovo prekretnica za Institut za biologiju mora čija se šezdesetogodišnjica osnivanja obilježava ove godine.

„Uspostavljanje Akvarijuma Boka kao naše šeste organizacione jedinice dodatno će ojačati naše kapacitete, a prvi javni morski akvarijum u Crnoj Gori doprineće našim aktivnostima za stvaranje široke koalicije za zaštitu Jadrana“, rekao je Joksimović.

Ambasador Kraljevine Norveške u Beogradu, Jørn Eugene Gjelstad, rekao je da je uz Norvešku podršku, kroz projekat Monteaqua, uspostavljen jedini javni akvarijum u Crnoj Gori koji je razvio kapacitete za očuvanje biodiverziteta vodenih ekosistema u vještačkim uslovima, što je važno za obezbjeđivanje reprodukcije ugroženih vrsta.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Stijović istakao je da će Akvarijum biti glavno mjesto za obrazovanje o živom svijetu Jadranskog mora, posebno o ranjivim vrstama koje traže posebnu zaštitu.

„Crna Gora će  i dalje biti posvećena intenzivnom radu na uspostavljanju održivog ribarstva i očuvanju zdravog morskog ekosistema“, poručio je Stijović.

Rektor UCG Vladimir Božović rekao je da otvaranje Akvarijuma ciljno dešavanje dugog i značajnog projekta, kojeg je UCG sa partnerima održavao već neko vrijeme.

“Smatram da je Institut za biologiju mora, prvenstveno kao nosilac čitave priče, pokazao da je u svakom pogledu svjetionik naučno-obrazovne misije”, istakao je Božović.

Direktor Javnog preduzeća Morsko dobro, Mladen Mikijelj, rekao je da zgradnja ove turističke i obrazovne atrakcije predstavlja dobar primjer korišćenja sredstava iz EU fondova, sa nadom da će još više institucija krenuti sa ovom praksom.

Rukovodilac Centra za zaštitu biodiverziteta Jadrana „Boka akvarijum“ Mirko Đurović istakao je da će Akvarijum Boka biti dodatna vrijednost turističkoj ponudi grada Kotora i Crne Gore.

Trudićemo se da prikažemo svu raskoš i bogatstvo živog svijeta Jadranskog mora, a najmlađim generacijama ćemo pripremiti niz edukativnih programa kako bi se na najbolji mogući način obrazovali u buduće ekologe i ljubitelje prirode“, rekao je Đurović.

Arhitektonski projekat Akvarijum Boka uradio je Studio Enforma iz Kotora. Radove na rekonstrukciji zgrade Instituta za potrebe akvarijuma Boka izvelo je preduzeće LD Gradnja iz Nikšića, od decembra 2018. do aprila 2020. godine. Akvarijumske rezervoare sa pratećom opremom isporučila je i sastavila kompanija Panaque iz Rima u Italiji.

Avatar

Portal Kotor

Pročitajte još