„Akvarijuma Boka“otvoren za posjetioce

 „Akvarijuma Boka“otvoren za posjetioce

Prvi posjetioci Centra za zaštitu biodiverziteta Jadrana „Akvarijuma Boka“ bili su nagrađeni učenici Osnovne škole „ Narodni heroj Savo Ilić“. Akvarijum, na površini od 300 m2,  nalazi se u kotorskoj Palati Radoničić, koja je spomenik kulture Crne Gore.

Djeca su u Akvarijumu, u tri međusobno povezane prostorije, mogla da vide morsku floru i faunu Mediterana, Jadrana i Bokokotorskog zaliva. U jednoj prostoriji posvećenoj Bokokotorskom zalivu dostupan je i touch tank, gdje su djeca mogla da dodirnu vodu i osjete blizinu organizama u bazenu i nauče više o flori i fauni Boke.

Akvarijum će biti otvoren od srijede do nedjelje, od 11.00 do 19.00 sati, po promotivnim cijenama, koje su 50% snižene u odnosu na standardne cijene.  Ponedjeljkom i utorkom „Akvarijum Boka“ će biti zatvoren za javnost. Cijena karte, za odraslu osobu, po promotivnoj cijeni je pet eura, za djecu i tinejdžere (6-18 godina) tri eura, za tročlanu i četvoročlanu porodicu 11 eura.

Ovaj centar  sa prvim crnogorskim javnim akvarijumom, dio je uspješno završenog projekta MonteAqua, vrijednim 1, 17 miliona eura.

Podsjećamo, Sredstva su osigurana bespovratnim sredstvima Ambasade Norveške u Beogradu od 0,75 miliona EUR i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Crne Gore od 0,37 miliona EUR. Institut za biologiju mora je jedina institucija u Crnoj Gori koja kombinuje istraživanje i obrazovanje za promociju i praksu efikasnog očuvanja morskih divljih životinja.

Budući Akvarijum će i naučnicima u Institutu omogućiti da izvode različite naučne eksperimente “in vivo”, da prate sve ono što je vrlo teško pratiti u prirodnoj sredini, kao što je rast i razvoj organizama i interakcija među vrstama.

( pr služba Univerziteta Crne Gore)

Avatar

Portal Kotor

Pročitajte još