Ambasador Japana zvanično posjetio Kotor

 Ambasador Japana zvanično posjetio Kotor

Predsjednik Opštine Kotor, Vladimir Jokić, primio je u zvaničnu posjetu ambasadora Japana, Kacumatu Takahika sa saradnicima.

Jokić je tokom sastanka izrazio zadovoljstvo saradnjom koju Opština Kotor ima dugi niz godina, kako sa ambasadom Japana, tako i sa drugim japanskim institucijama.

Ambasador Kacumata se složio sa predsjednikom da je za opštinu Kotor jako bitna jedina uspješno privatizovana fabrika, Daido Metal, te je izrazio spremnost da se zajedničkim snagama obezbijedi još investicija na području Crne Gore.

On je takođe poželio uspjeh našim sportistima na Olimpijskim igrama u Tokiju, koje počinju 23. jula.

“Nakon razornog zemljotresa koji je pogodio japan 2011. godine, Opština Kotor je uputila Vladi Japana dopis u kome je pozvala da jedna grupa djece iz najugroženijeg područja boravi tokom ljetnjeg raspusta u Kotoru. Na sjednici Vlade Japana odlučeno je da grupa od 20 djece iz Schigahame posjeti Kotor. Tokom boravka imali su priliku da se druže sa djecom iz Kotora, upoznaju kulturno istorijske znamenitosti, obilaze kajacima zaliv, rone uz pomoć instruktora, obišli su brodom zaliv i Modru špilju, te učestvovali na Festivalu pozorišta za djecu”, podsjetio je Jokić.

On je kazao da je Kotor u više navrata posjetio “Brod Mira”, te da su tom prilikom organizovali predavanja i druženje sa „Hibakušama“ – ljudima koji su preživjeli pad atomske bombe i svoje iskustvo prenose tokom putovanja brodom.

Prema riječima predsjednika Jokića, u Kulturnom centru “Nikola Đurković” ranije je organizovana izložba predmeta i fotografija koje svjedoče o razornosti atomske bombe koja je pogodila Hirošimu i Nagasaki, kao i dječijih crteža na istu temu.

Zaključio je da je Kotor, tokom jedne od posjeta postao punopravan član međunarodne organizacije “Mayors for peace”.

Ambasador Kacumata se zahvalio na srdačnom dočeku i izrazio očekivanja da će i ubuduće uspješno i plodotvorno sarađivati sa Opštinom Kotor.

Avatar

Portal Kotor

Pročitajte još