Ambasadorka Popa posjetila Institut za biologiju mora UCG

 Ambasadorka Popa posjetila Institut za biologiju mora UCG

U okviru zvanične posjete Institutu za biologiju mora UCG, ambasadorka Evropske Unije u Crnoj Gori NJ. E. Oana Cristina Popa upoznala se sa aktivnostima najznačajnijeg tematskog infrastrukturnog projekta Instituta „Food4Health“ koji je finansiran iz predpristupnih fondova Evropske Unije.

Sa ukupnim budžetom od preko 570.000 EUR, ambasadorki su predstavljeni svi završeni infrastrukturni radovi na izgradnji nove, savremeno opremljene multi-funkcionalne laboratorije za uzgoj mikro-algi i kamenica (Ostrea edulis). Ambasadorku i njenu delegaciju dočekali su dr Aleksandar Joksimović – direktor Instituta, dr Milica Mandić – rukovodilac projekta Food4Health i dr Mirko Đurović – rukovodilac Aquariuma Boka.

Delegaciji, predvođenom ambasadorkom Popa, pridružili su se i ambasadorka Amerike Nj.E. Judy Rising Reinke i ambasadori nekoliko Evropskih zemalja: Nj. E. Gregor Presker, ambasador Slovenije, NJ.E. Robert Weber, ambasador Njemačke, Nj.E. Christian Thimonier, ambasador Francuske, Nj. E. Meglena Plugtschieva, ambasadorka Bugarske, g-din Radu Gorincioi, zamjenik Šefa Misije, Ambasada Rumunije, g-din Vuk Vujnović, Press centar EU Delegacije, g-din Saša Palibrk, EU Info Centar.

Nakon prezentacije realizovanih aktivnosti, ambasadorka Popa je sa delegacijom obišla nove prostorije i uvjerila se u naporan rad i namjenski utrošena sredstva koja će služiti razvoju naučnih istraživanja u oblasti morske akvakulture.   Najveći doprinos projekta će biti postignut formiranjem mrijestilišta kamenica u laboratorisjkim uslovima koje će se sastojati od dva dijela – dijela za uzgoj mikroalgi i dijela za kondicioniranje matičnog jata i proizvodnju mlađi kamenica. Projektom je realizovana dogradnja dijela zgrade Instituta u ukupnoj površini od oko 260m2 koja podrazumijeva formiranje moderne, kompletno opremljene „Food4Health“ laboratorije za inovativna istraživanja iz oblasti marikulture, sprovođenje obuka i transfera znanja i tehnologija, proizvodnje hrane, sa svim naučnim, tehničkim i tehnološkim kapacitetima koji će parirati regionalnim centrima sličnih djelatnosti.

Delegacija je posjetila i prvi akvarijum u Crnoj Gori, Boka Aquarium, prilikom čega su se upoznali sa podvodnim svijetom Jadrana, ali i planiranim aktivnostima na EU finansiranom projektu „Exchange“ u okviru koga je planirana nova turistička ponuda koja će uvezati Aquarium Boka, Aquarium Dubrovnik i Park Prirode Hutovo Blato kroz trilateralnu saradnju, ali i izgradnju dodatnih tankova u Aquariumu Boka.

Šefica Delegacije Evropske Unije je izrazila izuzetno zadovoljstvo rezultatima koje je Institut za biologiju mora postigao realizacijom sredstava iz EU fondova, posebno iz oblasti zaštite morskog ekosistema crnogorskog primorja koji predstavlja  dragocjen resurs Crne Gore. Ambasadorka Popa je kazala da je posebno zadovoljna rezultatima koji su postignuti uprkos pandemiji izazvanoj korona virusom.

Avatar

Portal Kotor

Pročitajte još