ANIMA podsjeća na 9.maj

 ANIMA podsjeća na 9.maj

Anima – Centar za žensko i mirovno obrazovanje podsjeća na jedan od najvažnijih evropskih datuma: 9. maj Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope.

  1. maja 1945. Njemačka je potpisala bezuslovnu kapitulaciju čime je čovječanstvo oslobađeno najmračnije ideologije koja je odnijela preko 50 miliona života. 9. maja 1950. Šumanovom deklaracijom postavljeni su temelji zajednici koja je trebalo da obezbijedi pozitivan i održiv mir i blagostanje na tlu Evrope. Borba protiv fašizma nije završila 1945. godine.

I ovog 9. maja podsjećamo da fašizam nije pobijeđen i iskorijenjen i da gdje god ima mržnje, neprijateljstva ili netrpeljivosti prema drugima i drugačijima njegova logika istrajava, gdje god se individualna prava i slobode ograničavaju i krše on postoji, gdje god se proizvode žrtvena jagnjad nad kojima će frustrirana većina iskaljivati svoj bijes ili tražiti satisfakciju na račun tuđe nesreće on živi i jača. 

U našem  društvu raste stepen zabrinutosti za razvoj ekonomske i političke situacije u Crnoj Gori nakon promjene vlasti, pandemije corona 19 i sve jače  polarizacije vlasti i opozicije na temeljima nacionalne različitosti. Opozicija traži neuralgične tačke kako bi opstruirala vlast i izazvala krizu a vlast sve vidljivije pokazuje  nesnalaženja sa izazovima koji predstoje. Nacionalna homogenizacija na istorijskim traumama ugrožava racionalno funkionisanje ljudi. 

Suprostavimo se na svakom mjestu proizvodnji straha i mržnje prema onima koji su drugačiji ili drugačije misle. Važno je da se sjetimo tragičnih lekcija iz prošlosti, zločina koji su rađeni u naše ime, da preuzmemo odgovornost za budućnost i svi budemo odgovorni ljudi.

Antifašizam je donio Evropi i ovim prostorima mir. Antifašizam mora biti temeljna vrijednost  Crne Gore . Antifašizam je naš izbor.

Tim ANIME

Avatar

Portal Kotor

Pročitajte još