Apel TO Kotor i JP Ćistoća:Učestvujte u čistoći grada i sprječavajte požare

 Apel TO Kotor i JP Ćistoća:Učestvujte u čistoći grada i sprječavajte požare

Fire department in Perast, Boko-Kotor bay, Montenegro

Iz Turističke organizacije Kotor apeluju na naše sugrađane i goste da doprinesu čistoći grada, ali i da sopstvenim doprinosom utiču na sprječavanje požara.

U nastavku apeli koji su nam proslijeđeni:

 APEL – ČISTOĆA GRADA                 

Jedan od najvećih napora i izazova današnjice našeg društva jeste da se doprinese očuvanom, čistom i lijepom izgledu grada i okolnih gradskih naselja. Ono što je primjetno u posljednje vrijeme, naročito u ljetnjim mjesecima kada je turistička sezona u toku, jeste neodgovorno ponašanje kako pojedinaca-građana tako i svih ostalih koji borave ili prolaze kroz naše i susjedna primorska mjesta, jeste nenamjensko odlaganje otpada te njegovo ostavljanje dužinom puteva, po plažama, zelenim površinama ili na bilo kojem drugom mjestu. Svjedoci smo nedavno održanih učestalih akcija čišćenja gradskih i zelenih površina, atraktivnih turističkih lokacija, divljih deponija ali nažalost i nesavjesnog ponašanja i loših navika pojedinaca koje značajno otežavaju posao komunalnim-gradskim službama. Ovo naročito u periodu kada smo u jeku, na sreću dobre turističke sezone i trenutnog prihvata velikog broja turista koji su u gotovo na nivou rekorde 2019 godine.

Pored ulaganja napora da turisti ponesu sliku čistog ili donekle čistog grada, svakodnevno trpimo kritike po ovom pitanju. Dodatno je ovo pitanje važno zbog trenutne epidemiološke situacije izazvane koronavirusom, gdje je higijena neophodna. Stoga, ovim putem apelujemo svima da zajednički doprinesemo održavanju čistoće grada, javnih i zelenih površina, magistralnih puteva te da promjenimo loše navike, sa ciljem da živimo u čistom i zdravom okruženju!

APEL GRAĐANIMA – SPRIJEČITE POŽARE!

Svjedoci smo posljednjih dana povećanog broja požara na otvorenom prostoru, na više lokacija u Crnoj Gori. Tužne su slike i širom većeg dijela Evrope, naročito Grčke, Španije, Italije koje nažalost pored nepopravljive štete nanesene prirodnim potencijalima, imaju i druge materijalne štete. Nerijetko se radi  o nepristupačnim terenima do kojih se može doći jedino vazdušnim putem pa je samim tim lokalizacija takvih požara otežana.

Budući da smo u špicu ljetnje turističke sezone koju karakterišu visoke temperature vazduha koje svakako doprinose povećanju rizika od pojave ali i bržeg širenja požara na otvorenim i zelenim površinama, MOLE SE građani da se suzdrže od bilo kakvog paljenja na otvorenom prostoru čime bi otklonili i najmanju mogućnost pojave požara. Ovo se odnosi na paljenje trave, paljenje otpada, bacanje opušaka, ostavljanje upaljača u prirodi i slično. Pozivamo građane na maksimalan oprez sa ciljem da se spiječi svaka radnja koja bi uslijed nemara ili nepažnje mogla izazvati materijalnu štetu, naročito ugroziti ljudske živote i prirodna bogatstva koja imamo. Takođe moramo imati veliko razumjevanje i poštovanje prema našim sugrađanima vatrogascima koji se svakodnevno suočavaju sa rizičnim situacijama i ono što najmanje možemo da uradimo da im olakšamo posao jeste da spriječimo pojavu požara (izazvanih ljudskim faktorom)  i suzdržimo se od loših navika koje imaju štetne posljedice po okolinu.

 Pozivamo građane da prijave požare, ukoliko ih uoče na broj telefona 123.

(STRUČNA SLUŽBA TO KOTOR) 

Avatar

Portal Kotor

Pročitajte još