Bez nacionalne COVID potvrde

 Bez nacionalne COVID potvrde

Zbog bolje epidemiološke situacije u Crnoj Gori od danas više neće biti potrebna Nacionalna digitalna COVID potvrda kao uslov za ulazak u tržne centre, poslovne centre i poslovne zgrade koje imaju preko hiljadu metara kvadratnih prostora. To je na pres konferenciji saopštio direktor Instituta za javno zdravlje (IJZ ) Igor Galić.

Galić je rekao da je broj novooboljelih od novog korona virusa u posljednje dvije sedmice (od 23. septembra do 6. oktobra) opao 40 odsto u odnosu na dvije sedmice prije tog perioda (od 9. septembra do 22. septembra).

„Broj hospitalizovanih 5. oktobra je oko 11 odsto manji u odnosu na 9. septembar. U posljednje dvije sedmice ukupan broj preminulih je za oko 18 procenata manji u odnosu na ukupan broj preminulih dvije sedmice ranije“, saopštio je Galić.

Shodno svemu, Vlada Crne Gore je, kako je rekao, odlučila da mjere u borbi protiv korona virusa budu prilagođene stanju na terenu.

„Stoga, od subote, 9. oktobra ukida se Nacionalna digitalna COVID potvrda kao uslov za ulazak u tržne centre, poslovne centre i poslovne zgrade koje imaju preko hiljadu metara kvadratnih prostora“, rekao je Galić.

Takođe, iako je to bilo najavljeno, od sjutra neće biti potrebna kovid potvrda kao uslov prilikom ulaska u prehrambene prodavnice koje imaju preko hiljada metara kvadratnih prostora.

 Izolacija sa 14 na 10 dana

 „U skladu sa očekivanjem da se Crna Gora pridruži EU digitalnom COVID sertifikatu, trajanje izolacije se skraćuje sa 14 na 10 dana, odnosno jedan od elemenata digitalne COVID potvrde je pozitivan PCR test koji je stariji od 10 i nije stariji od 180 dana. To je preporuka Direktorata za digitalno zdravlje i to na osnovu evropskih standarda ka kojima stremimo. Ostali elementi digitalne COVID potvrde su: Da je lice u cjelosti vakcinisano, nezavisno od toga koliko je dana prošlo od revakcinacije; Da osoba posjeduje negativan PCR test na COVID-19 koji nije stariji od 72 sata; Da osoba posjeduje negativan brzi antigenski test koji nije stariji od 48 sati“, rekao je Galić.

Podsjećaju da je Vlada Crne Gore ranije odlučila da se Nacionalne digitalne COVID potvrde, iako je bilo najavljeno kao mogućnost, od sjutra NE uvode kao uslov prilikom ulaska u prehrambene prodavnice koje imaju preko hiljada metara kvadratnih prostora

On je podsjetio da apsolutna zaštita od korona virusa vakcinom ne postoji, te da kompletno vakcinisane osobe mogu da se zaraze.

„Ali šta je korist od vakcinacije? Korist od vakcinacije je u tome što u manjem obliku imaju teže kliničke slike, manje hospitalizacije i smrtnih ishoda“, pojasnio je Galić.

Kazao je da masovna okupljanja i dalje predstavljaju veliki epidemiološki rizik, ističući da svi oni koji su hospitalizovani u KCCG, a mlađi su od 40 godina, nijesu vakcinisani.

„Moram naglasati da je posebno ta kategorija stanovništva najpogođenija tim delta sojem, upravo jer su najmanje vakcinisani pa bih zamolio mlađe građane da se vakcinišu i tako pomognu sebi i drugima“, rekao je Galić.

Reinfekcija ipak moguća, na bolničkom liječenju 365 kovid pacijenata

 Građane je savjetovao da bi i poslije šest mjeseci nakon što su prebolovali koronu trebalo da se vakcinišu. Stekao se, kaže, utisak u javnosti da neće biti novog obolijevanja.

„Reinfekcije su moguće. Mi ih nemamo mnogo, ali su reorijske moguće pa molim građane koji su prebolovali koronu da se nakon šest mjeseci vakcinišu“, rekao je Galić.

Radulović saopštila je da su svi pacijenti ispod 50 godina nevakcinisani, te da se na respiratorima nalazi 19 osoba, među kojima 18 nevakcinisanih.

„U Crnoj Gori se na bolničkom liječenju nalazi 365 COVID pacijenata. To je blagi pad u odnosu na prošlu sedmicu. Najveći broj pacijenata je smješten u Kliničkom centru Crne Gore – njih 125. Na respiratorima je 19 pacijenata, 15 na neinvazivnoj ventilaciji, a 4 na mehaničkoj ventilaciji. Od 19 pacijenata koji su na respiratorima, njih 18 su nevakcinisani“, rekla je Radulović.

Netačno da na kovid odjeljenju rade svršeni srednjoškolci

Pacijenata mlađih od 50 godina ima 21 i svi su, kako je rekla, nevakcinisani.

Na pitanje da li je tačna informacija da na kovid odjeljenju KCCG rade tek svršeni srednjoškolci Medicinske škole, Radulović je odgovorila odrično.

„Niko ko se nalazi na praksi ne može da obavlja posao u smislu smjenskog rada. To može samo neko ko ima završenu školu i imaju položen državni ispit. Dakle nije tačna ta informacija da srednjoškolci Medicinske škole rade na kovid odjeljenju“, rekla je Radulović.

Pojasnila je da kovid kapaciteti nijesu fiksni, te da je za sada na raspolaganju 538 kreveta.

„Na današnji dan je 171 kovid krevet je slobodan na nivou cijele države“, rekla je Radulović.

 (izvor portal RTCG)

Avatar

Portal Kotor

Pročitajte još