Bolnice Kotor i Meljine traže pomoć od ministrice Borovinić Bojović

 Bolnice Kotor i Meljine traže pomoć od ministrice Borovinić Bojović

Foto:facebook.com

Crnogorski zdravstveni sistem je u teškom stanju. Čelni ljudi bolnica u Meljinama i Kotoru, tražili su pomoć od Ministarstva zdravlja zbog velikog broja inficiranih ljekara i medicinskih sestara.

Zahtjev ministarki je uputio i direktor Opšte bolnice u Kotoru dr Davor Kumburović naglašavajući da je rad u bolnici otežan zbog povećanog broja inficiranih ljekara i medicinskih sestara.

Kumburović  je zamolio da se odobri prekid redovnog rada u specijalističkim ambulantama na određeno vrijeme, do poboljšanja epidemiološke situacije.

Kumburović je tražio pomoć kako bi se poboljšala komunikacija sa Specijalnom bolnicom za plućne bolesti Brezovik zbog rehabilitacionog oporavka postkovid pacijenata.

Pomoć zbog situacije sa koronavirusom, ministarki zdravlja Jeleni Borovinić Bojović  zatražio je i predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić, ističući da su ustanove i medicinsko osoblje na izmaku snaga usljed širenja zaraze.

I Dom zdravlja Heceg Novi funkcioniše otežano sa minimalnim brojem zaposlenih u centralnoj zgradi, pa će biti primorani da ugase rad u ambulanti u Igalu.

Katić je u dopisu apelovao na Ministarstvo zdravlja da sagleda situaciju u ovim novskim zdravstvenim ustanovama i razmotri mogućnost slanja ispomoći u vidu ljudskih resursa.

On je napomenuo da Institut Simo Milošević ima svoj multidisciplinarni medicinski tim, a ustanova je trenutno zatvorena.

Zato je predložio da se razmisli o mogućnosti privremenog raspoređivanja medicinskih radnika i ljekara Instituta u OB Meljine i Dom zdravlja.

Stanje u OB Meljine je alarmantno. U dopisu medicinske direktorice OB Meljine Olivere Mihajlović Elez piše da su svi ljekari Internog odjeljenja i dio sestrinskog kadra oboljeli od Covid 19.

Kako je navela u dopisu ministarki zdravlja Jeleni Borovinić Bojović, s obzirom da je OB Meljine po ugovoru sa Fondom zdravstva zbrinjava sva internistička stanja i hitne slučajeve sa teritorije Herceg Novog, nastaje veliki problem za funkcionisanje zdravstvenog sistema u ovoj opštini.

Doktorka Elez u dopisu navodi da joj je poznato da je zdravstveni sistem preopterećen, ali upozorava da bez ispomoći najmanje dvoje internista u narednih 10-15 dana neće biti u mogućnosti da funkcionišu.

Avatar

Portal Kotor

Pročitajte još