Borovinić Bojović: Prve količine vakcina protiv koronavirusa stižu danas u Crnu Goru

 Borovinić Bojović: Prve količine vakcina protiv koronavirusa stižu danas u Crnu Goru

Foto: gov.me

Prenosimo saopštenje ministarke zdravlja Jelene Borovinić Bojović.

Poštovani građani Crne Gore,

Kao ministarka zdravlja u Vladi Crne Gore u ime Ministarstva na čijem sam čelu i u ime cijele Vlade sa velikim zadovoljstvom obavještavam našu javnost da će sjutra, 17.ferbruara u Crnu Goru stići prve količine vakcine protiv koronavirusa SARS-CoV-2.

Prva u našu zemlju stiže Sputnjik V vakcina, i to u količini od 2000 doza sjutra a još 2000 u narednim danima , a obezbjeđena je u dogovoru sa Srbijom.

 Kao što je javnost već upoznata, Ministarstvo zdravlja i Vlada Crne Gore od početka mandata, tj. poslednja dva mjeseca vode više bilateralnih pregovora kako bismo dobili vakcinu i stavili pod kontrolu širenje virusa.

 Prvi od tih pregovora koji nam donosi vakcinu je onaj koji vodimo sa nama sjusjednom i prijateljskom Srbijom. Poslije više mojih razgovora sa uvaženim kolegom dr Lončarom, kao i potpredsjednika Vlade g. Abazovića sa premijerkom Anom Brnabić, prve vakcine biće sjutra na podgoričkom aerodromu.

 Kao ljekar i humanista koji je od prvog dana u crvenoj kovid zoni i direktnoj borbi sa virusom, u ime Vlade, Ministarstva i svoje lično ime želim da izrazim posebnu zahvalnost bratskoj i prijateljskoj državi Srbiji, koja je u ovom važnom trenutku prepoznala našu potrebu i pružila ruku našoj državi i svim našim građanima.

 Crna Gora, takođe, svakog dana čeka da pristigne i prvi kontingent iste vakcine, Sputnjik V, koji je dogovoren direktno sa Rusijom, a u narednom periodu očekuje se i vakcina kineskog Sinofarma, kao i Fajzerova vakcina.

 Podsjećam još jednom da je vakcinu protiv virusa, koji planetu drži paralisanu skoro godinu, Vlada Crne Gore obezbijedila za nešto malo više od dva mjeseca.

Zdravlje naših građana je naš ključni prioritet i tako će ostati i ubuduće.

Bezbjedna, efikasna i kvalitetna vakcina stiže u Crnu Goru.

Podsjećam vas da je, pored vakcine, ključ u očuvanju zdravlja da se pridržavamo mjera.

Dakle, maska-ruke-distanca ostaje na snazi i dalje.

 Ministarka zdravlja dr Jelena Borovinić Bojović

Avatar

Portal Kotor

Pročitajte još