Bratić posjetila Kotor: Očuvanje kulturne baštine i statusa UNESCO prioritet nove Vlade

 Bratić posjetila Kotor: Očuvanje kulturne baštine  i statusa UNESCO prioritet nove Vlade

Novi kvalitet u odnosu državne i lokalne samouprave ogledaće se, prije svega, u transparentnom i ažurnom rješavanju otvorenih pitanja s kojima se suočavaju građani. Jedan od najvažnijih zajedničkih ciljeva je očuvanje kulturne baštine i statusa na UNESCO listi, poručeno je prilikom prve zvanične posjete Kotoru ministarke prosvjete, nauke, kulture i sporta, prof. dr Vesne Bratić.

Ovom prilikom ministarka Bratić je sa predsjednikom Opštine Vladimirom Jokićem i saradnicima obišla radove na rekonstrukciji Zatvora u Starom gradu i bazena „Nikša Bućin“, posjetila Gradsku muziku, Pomorski muzej, Bokeljsku mornaricu i JU OŠ „Njegoš“, Katedralu Svetog Tripuna i Crkvu Svetog Nikole, a u prostorijama Opštine održan je sastanak sa predstavnicima gradske uprave.

Ministarka Bratić je ocijenila da će rekonstrukcija Zatvora u Starom gradu imati višestruki značaj za Kotor, jer je planirano da ovaj prostor bude namijenjen razvoju kreativnih industrija i postane stjecište umjetnika, kao i nova turistička atrakcija.

Ona je rekla da će predmet zajedničkih napora biti privođenje kraju radova na rekonstrukciji bazena „Nikša Bućin“, za čiji završetak su probijeni rokovi, što, prema njenim riječima, značajno usporava razvoj sporta u gradu koji je iznjedrio veliki broj sportskih talenata.

Predsjednik Opštine, Vladimir Jokić, istakao je da će novi kvalitet u odnosima države i lokalne samouprave biti iskren odnos prema građanima i obostrano ulaganje napora da se započeti projekti izgradnje sportske infrastrukture u gradu privedu kraju. On je istakao da će se u narednom periodu raditi na proširenju kapaciteta predškolskih ustanova, kao i poboljšanju uslova u školama na teritoriji Opštine.

Sagovornici su razgovarali o svim aktivnostima koje su preduzete u prethodnom periodu na planu očuvanja UNESCO statusa, kao i narednim koracima. Poručili su da očuvanje ovog statusa, po kojem je Kotor prepoznat u svijetu, mora biti prioritet lokalne i državne vlasti.

Bratić i Jokić su posjetili JU OŠ „Njegoš“, gdje su sa direktoricom, Tamarom Radonjić,  razgovarali o infrastrukturnim problemima i izazovima u nastavi tokom pandemije koronavirusa. Ovom prilikom ministarka Bratić je prisustvovala onlajn času engleskog jezika i razgovarala s učenicima.

Posjeta Kotoru i dogovorene aktivnosti su dokaz da postoji dobra volja obije strane da se potrebe građana i lokalne zajednice stave u fokus i obezbijede bolji uslovi za obrazovanje i razvoj sporta, te očuvanje i afirmaciju kulture Kotora. 

(PR služba Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta)

Avatar

Portal Kotor

Pročitajte još