CB Kotor: Akcija „Petarda“

 CB Kotor: Akcija „Petarda“

Službenici Odjeljenja bezbjednosti Kotor sprovodiće akciju „Petarda“ od 14. 12. 2020. do 16. 01. 2021. godine radi spriječavanja nelegalne, nedozvoljene trgovine kao i distribucije pirotehnikih sredstava.


Tokom akcije biće kontrolisana mjesta na kojima se, prema saznanjima policije, obavlja nelegalna prodaja i distribucija, a posebno mjesta gdje se okupljaju mladi, najprije škole, zatim trgovački objekti, pijačna mjesta i slično.
Ukoliko dođe do nezakonite nabavke i prometa priotehničkih sredstava, protiv odgovornih lica, kao i onih koji nezakonito koriste priotehniku, podnosiće se prekršajne prijave sudu, odnosno krivične prijave nadležnim organima uz prethodne konsultacije sa državnim tužiocem.
Podsjećamo da je shodno članu 54c stav 4 Zakona o eksplozivnim materijama Ministarstvo unutrašnjih poslova donijelo Naredbu o zabrani prodaje i upotrebe pirotehničkih sredstava razreda II – petardi, objavljenu u Službenom listu Crne Gore 79/2020(broj 01-239/20-11960 od 30. jula 2020. godine). To znači da tokom novogodišnjih i božićnih praznika neće biti prodaje pirotehničkih sredstava drugog razreda – petardi. Ostali pirotehnički proizvodi razreda II (fontane, rimske svijeće, rakete, vulkani) će se naći u prodaji u vremenskom periodu koji je naznačen u Zakonu o eksplozivnim materijama (član 45c i to u vremenu od 20.12. do 15. 01.). Ova sredstva će se prodavati u specijalizovanim prodajnim objektima koji moraju ispunjavati propisane tehničke uslove i standarde i mogu se prodavati isključivo osobama starijim od 18 godina.

Ovom prilikom apelujemo na roditelje da posebnu pažnju obrate prilikom kontakta njihove djece sa pirotehničkim sredstvima i nestručne upotrebe istih, saopštavaju iz Odjeljenja bezbjednosti Kotor. 

Avatar

Portal Kotor

Pročitajte još