Centar za ekotoksikološka ispitivanja: Uzorakotpadnog grita neopasan

 Centar za ekotoksikološka ispitivanja: Uzorakotpadnog  grita neopasan

Rezultati analize otpadnog grita koji je donešen na analizu i kome se određivao karakter porijeklom iz Porto Montenegra, pokazali su da je dostavljeni uzorak otpadnog grita neopasan, navode iz Centra za ekotoksikoloska ispitivanja (CETI).

Iz CETI-a navode da je kompanija Valgo, angažovana da očisti od opasnog otpada bivše Brodogrdilište u Bijeloj, zahtijevala od njih analize uzoraka koje su „samo uzorkovali“.

„Rezultati analize otpadnog grita koji je donešen na analizu i kome se određivao karakter porijeklom iz Porto Montenegra, pokazali su da je dostavljeni uzorak otpadnog grita neopasan“, navode iz CETI-ja.

„Uvidom u Izvještaj o rezultatima analize Naučnog centra iz Ukrajine i dokumentaciju koju nam je dostavila NVO MANS tokom svog istraživanja ‘slučaja’, jasno je da se radi o potpuno drugačijim metodama analize otpada od onih koje primjenjuje CETI“, navodi se u danasnjem reagovanju CETI–a.

Iz MANS-a poručuju da „posljedice međunarodnog ekološkog skandala u kome se našla, Crna Gora ostavlja građanima“

Crnogorska javnost nije pravovremeno informisana u vezi sa istragom grita u Ukrajini, navode iz MANS-a.

Podsjećamo, projekat uklanjanja grita iz Bijele zapao je u velike teškoće. Dok u bivšem Brodogradilištu na izvoz čeka velika količina pripremljenog opasnog otpada za koji se ne može naći deponija, otvara se istraga da li je radioaktivan teret koji je francuska kompanija Valgo, uz saglasnost crnogorskih institucija izvezla u Ukrajinu. Iz Agencije za zaštitu prirode i životne sredine kažu da nijesu izdali takvu dozvolu.

Avatar

Portal Kotor

Pročitajte još