Delta soj još nije registrovan u Crnoj Gori, ali jeste u okruženju

 Delta soj još nije registrovan u Crnoj Gori, ali jeste u okruženju

Epidemiološkinja dr Milene Popović Samardžić  o delta soju, koji, prema njenim riječima nije zabilježen u Crnoj Gori.

 DELTA SOJ:

Iako u Crnoj Gori još nije registrovan delta soj, on polako postaje dominantan u velikom broju zemalja pa je Institut za javno zdravlje pojačao epidemiološki nadzor u opštinama na primorju gdje boravi veći broj turista.

Dostupni podaci pokazuju da je delta soj transmisivniji od alfa soja za 40 do 60 odsto i da dovodi do naglog porasta broja slučajeva. Iako je ovaj podatak zabrinjavajući, ohrabruje nas to što istraživanja pokazuju da su osobe vakcinasane sa obje doze vakcine protiv COVID-19 značajno više zaštićene nego nevakcinisani ili djelimično vakcinisani.

Vakcine štite od teških formi bolesti i fatalnih ishoda u najvaćem broju i kod infekcija izazvanih mutiranim sojevima. U studiji koju je radio Institut za javno zdravlje Engleske koja je, pored Indije, jako pogođena delta sojem virusa, utvrđeno je da je rizik od hospitalizacije kod kompletno vakcinisanih 94% manji nego kod nevakcinisanih. U zaključku istog Instituta stoji da je vakcinacija protiv COVID19 spriječila 7.2 miliona novih slučajeva infekcije i između 26.000 i 28.000 smrtnih slučajeva.

Zato je ovo pravi trenutak da još jednom naglasimo da bez stalnog poštovanja protivepidemijskih mjera i nastavka pozitivnog trenda vakcinisanja stanovništva, možemo očekivati značajan porast novoinficiranih, povećan broj hospitalizovanih pacijenata, a samim tim nažalost i preminulih.

Zato pozivam sve građane koji se još uvijek nijesu vakcinisali da to urade što prije. Ovo vrijeme kada imamo nisku stopu oblijevanja je idealno za vakcinaciju jer je vjerovatnoća zaražavanja između dvije doze je niža. Neminovno je da će delta soj doći i u našu zemlju pa vas molim da ne

ekate da broj novoinficiranih poraste već se prijavite za vakcinaciju što prije.

MLADI:

Kao što smo saopštili prije dva dana, londonski Imperial College je utvrdio da se broj zaraženih u Velikoj Britaniji udvostručavao za 11 dana, a najveći broj novootkrivenih slučajeva je bio u starosnim grupama od 5 do 12 i od 18 do 24 godine. Zato pozivamo sve, a prije svega mlade ljude koji trenutno u velikoj mjeri “upravljaju pandemijom”, da se pridržavaju mjera i da se što prije vakcinišu kako bi zaštitili i sebe i svoje najbliže. Već nebrojeno puta smo govorili o tome da moramo naučiti da živimo sa ovim virusom. Činjenica da smo dobili više slobode i da smo se u velikoj mjeri vratili uobičajenom stilu života, od nas zahtijeva više odgovornosti ukoliko želimo da se taj trend nastavi.

ZAPOSLENI U PRIVREDI I UGOSTITELJSTVU

Institut za javno zdravlje se prije mjesec direktno obratio privrednicima i ugostiteljima kako bi ih zamolili da podstaknu svoje zaposlene da se vakcinišu što prije. Organizovani su mobilni timovi za vakcinaciju koji će vakcinisati zainteresovane građane u njihovim domovima, a privredna društva u njihovim firmama. Raduje nas to što smo naišli na dobar odziv. Juče su, recimo, mobilni timovi Doma zdravlja Podgorica vakcinisali oko 60 zaposlenih kompanije Luštica Bay u njihovim prostorijama. Sljedeće nedjelje će biti organizovana vakcinacija zaposlenih na aerodromima i U velikim trgovinskim lancima.

Iskoristila bih ovu priliku da zahvalim svim medijima koji su nam važan saveznik u ovoj borbi i koji nam pomažu da ove poruke dođu do svih građana kojima su namijenjene.

(Epidemiolog dr Milena Popović Samardžić)

Avatar

Portal Kotor

Pročitajte još