Đukanović: Vladajuća većina ne može biti ozbiljna podrška Vladi, vjerujem da će se CG suočiti sa prijevremenim izborima

 Đukanović: Vladajuća većina ne može biti ozbiljna podrška Vladi, vjerujem da će se CG suočiti sa prijevremenim izborima

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović najavio je da će potpisati set zakona koje je parlament u srijedu ponovo izglasao, navodeći da ga na to obavezuje Ustav.

Đukanović je u intervjuu agenciji MINA kazao da neće potpisati predloge za opoziv sedam ambasadora jer bi to, kako je kazao, značilo da saučestvuje u blaćenju tih ljudi.

On je rekao da ne očekuje da aktuelna vladajuća većina može biti ozbiljna podrška Vladi tokom četvorogodišnjeg perioda, i da vjeruje da će se Crna Gora suočiti sa potrebom prijevremenih parlamentarnih izbora.

Đukanović je, na pitanje da li će ovog puta potpisati zakone koje je Skupština ponovo izglasala u srijedu, rekao da hoće jer ga, kako je pojasnio, na to obavezuje Ustav Crne Gore, u kojem je jasno propisano da je predsjednik dužan da potpiše ponovno izglasane zakone u parlamentu.

”Ustav je nedvosmislen, ne ostavlja prostora za različita tumačenja, niti za drugačije ponašanje predsjednika države, ukoliko želi da se pridržava Ustava”, kazao je Đukanović.

On je rekao da je, iz njegovog ukupnog djelovanja na političkoj sceni Crne Gore, jasno da je čvrsto opredijeljen da poštuje Ustav svoje zemlje i da doprinosi funkcionisanju ustavno-pravnog sistema i institucija.

”Nema nikakve dileme da ću i ovog puta poštovati Ustav, i da se neću priključiti dosta raširenom frontu onih koji udarnički rade protiv ustavno-pravnog sistema naše zemlje. Potpisaću zakone koje je parlament ponovo izglasao”, naveo je Đukanović.

Na taj način će, kako je kazao, stvoriti uslove da se nastavi procedura koja će logično voditi i ka Ustavnom sudu, „koji je jedini pozvan da arbitrira da li su ti zakoni donoseni, i da li je njihov sadržaj u skladu sa najvišim pravnim aktom naše zemlje“.

Upitan da li je iz Ministarstva vanjskih poslova dobio objašnjenje za opoziv sedam ambasadora, koji takođe nije potpisao, Đukanović je kazao da odluku o opozivu donosi predsjednik države, u skladu sa članom 95 Ustava kojim je predviđeno da je nadležnost predsjednika da postavlja i opoziva ambasadore.

On je rekao da Zakon o vanjskim poslovima, u članu sedam, obavezuje Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) da o važnim pitanjima iz spoljne politike obavještava predsjednika države.

Izvor:Agencija MINA

Avatar

Portal Kotor

Pročitajte još