Dom zdravlja Kotor:Deripaska poklonio laboratoriju za PCR dijagnostiku

 Dom zdravlja Kotor:Deripaska poklonio laboratoriju za PCR dijagnostiku

Foto: Fondacija Volnoe delo

U Javnu ustanovu Dom zdravlja Kotor stigla je oprema za PCR dijagnostikovanje infekcije koronavirusom. Ova oprema predviđena je za opremanje nove laboratorije koja će u januaru biti otvorena u sklopu Doma zdravlja Kotor, nakon završetka obuke zaposlenih i procesa testiranja opreme.

Osim Instituta za javno zdravlje Crne Gore, Dom zdravlja Kotor će biti prva državna zdravstvena ustanova koja će biti snabdjevena ovom dijagnostikom. U laboratoriji će se besplatno vršiti analize za stanovnike većeg dijela crnogorskog primorja.

Foto: Fondacija Volnoe delo

„Laboratorijska oprema uključuje aparate za PCR dijagnostikovanje, proizvedene u kompaniji Thermofisher koji omogućavaju analizu prosječno 550 testova na koronavirus dnevno. Laboratorija će organizovati sve potrebne uslove za uzimanje uzoraka od pacijenata. Osim toga, u ovoj laboratoriji biće obrađivani uzorci koji pristignu iz Opšte bolnice Kotor, kao i iz drugih primorskih mjesta“, navodi se u saopštenju moskovske Fondacije Volnoe delo.

Nova PCR laboratorija, kako su kazali, postaće dio Doma zdravlja Kotor i pružaće besplatne usluge stanovnicima većeg dijela crnogorskog primorja, između ostalog opština Herceg-Novi, Tivat, Kotor, Budva i Bar, kao i stranim osiguranicima koji žive u Crnoj Gori.

„Za opremanje centra za PCR dijagnostikovanje bilo je utrošeno oko 340.000 eura. Sredstva je izdvojila dobrotvorna fondacija Olega Deripaske ‘Volnoe delo’. Osim opreme, fondacija je kupila i potrošne materijale neophodne za laboratoriju, specijalna zaštitna sredstva za zaposlene i dezinfikaciona sredstva“, navodi se u saopštenju.

Direktor Doma zdravlja Kotor Igor Kumburović, kaže da je ovakva laboratorija bila neophodna Crnoj Gori.

Oleg Deripaska (Foto: Fondacija Volnoe delo)

„Zahvalni smo fondaciji Olega Deripaske ‘Volnoe delo’ za pomoć u ovako teškom trenutku za našu zemlju. Otvaranje moderne laboratorije u sklopu našeg Doma zdravlja omogućiće kvaliteta iskorak u liječenju Kovida-19, zato što sama mogućnost brze dijagnostike i blagovremenog početka primjene terapije ima ogroman značaj u borbi s virusom. Naš Dom zdravlja u zadnje vrijeme značajno ulaže u modernizaciju i proširenje kapaciteta i dijagnostičkih procedura. Tako postajemo ustanova koja može odgovoriti na sve savremene zdravstvene izazove. Veoma mi je drago da su se Crna Gora i Rusija ujedinile u ovoj borbi“, kazao je Kumburović. 
Oleg Deripaska je, kako je saopšteno, ruski industrijalac i filantrop, osnivač kompanija „RUSAL“, „Grupa GAZ“ i dobrotvorne fondacije „Volnoe Delo“, koja predstavlja najveću dobrotvornu i organizaciju društvenih projekata u Rusiji.

„Ove godine na njegovu inicijativu u Rusiji i Ukrajini bilo je izgrađeno osam medicinskih centara za liječenje od infekcije koronavirsom. Fondacija, čiji je Deripaska osnivač, uručila je ruskim zdravstvenim ustanovama vozila hitne pomoći, respiratore i više od milion komada zaštitne opreme“, navodi se u saopštenju Fondacije Volnoe delo.

Avatar

Portal Kotor

Pročitajte još