DR DAVOR KUMBUROVIĆ: OPŠTA BOLNICA KOTOR OD DANAS KOVID BOLNICA

 DR DAVOR KUMBUROVIĆ: OPŠTA BOLNICA KOTOR OD DANAS KOVID BOLNICA

DR DAVOR KUMBUROVIĆ: OPŠTA BOLNICA KOTOR OD DANAS KOVID BOLNICA

Opšta bolnica Kotor danas je proglašena kovid bolnicom. To je za Radio Kotor kazao direktor, doktor Davor Kumburović.
  
Situacija koja se odnosi na pandemiju korona virusa u Crnoj Gori svakim danom je sve složenija, a ljekari upozoravaju da će zdravstveni sistem biti u značajnom problemu odnosno pod ogromnim pritiskom ukoliko trend rasta oboljelih nastavi da se povećava. Proteklih mjeseci pacijenti sa primorja čija je klinička slika bila  teža upućivani su u barsku Opštu bolnicu. No, situacija je od danas drugačija, a kotorska bolnica je među zdravstvenim ustanovama u kojima će se liječiti pacijenti inficirani korona virusom. Podsjetimo, radi se o bolnici prema kojoj gravitiraju pacijenti iz Kotora, Tivta, Herceg Novog i dijelom Budve. Danas smo ovim povodom razgovarali sa  direktorom OB Kotor dr Davorom Kumburovićem koga smo pitali da prokomentariše aktuelnu situaciju.
 
Dobar dan Jelena i pozdrav svima koji prate vaš program. Svjedoci smo da se iz dana u dan epidemiološka situacija u značajnoj mjeri usložnjava. Posljednjih nekoliko dana gotovo dnevno imamo oko 700, 800 zaraženih infekcijom kovida 19. Tačno je da je Opšta bolnica Kotor zajedno sa bolnicom na Cetinju i u Bijelom Polju od danas još jedna u nizu kovid bolnica. Sva mjesta u bolnici Bar su popunjena, a ova zdravstvena ustanova je i inače bila prihvatilište za kovid pacijente sa područja Boke. Zdravstveni sistem je u teškoj situaciji pa je ovaj potez Nacionalnopg koordinacionog tijela bio neophodan i očekivan.
 
Da li ste spremni za izazove koji će, s obzirom na aktuelnu situaciju, biti pred zaposlenima u kotorskoj bolnici?
 
Spremni smo i od danas smo, kao što rekoh, zvanično kovid bolnica. Mi smo i do sada raspolagali zavidnom količinom medikamenata i mjera zaštite. Teško nam je kao i svim ostalim kovid bolnicama iz razloga što je priliv pacijenata veliki. Danas smo obavili određena trebovanja, narudžbe, organizovali se.. U stalnoj smo komunikaciji sa NKT-om  i ostalim kovid bolnicama čiji predstavnici nas određenim savjetima bodre i pomažu nam kako bi i kotorska bolnica dala značajan doprinos u borbi protiv ove pošasti.
 
Da li su svi zaposleni u bolnici, naročito medicinsko osoblje, u ovom trenutku zdravi?
 
Početkom ove sedmice četiri medicinske sestre i dva radnika zaposlena u tehničkoj službi su izašli iz karantina i osjećaju se dobro. U ovom momentu imamo – takođe četiri medicinske sestre koje su u izolaciji, dobrog su opšteg stanja, dakle – stabilno su. Dvije bi trebalo da počnu sa radnim obavezama u petak, a njihove koleginice u popnedjeljak. Tako da mogu reći da je stanje zadovoljavajuće,  kada je u pitanju broj radno angažovanih u kotorskoj bolnici.
 
Kako se ovih prethodnih dana odvijao rad u bolnici? Jesu li naši sugrađani i ostali poštovali apel da u bolnicu dolaze samo u situacijama kada je to neophodno odnosno po preporuci izabranih ljekara?
 
Mogu vam odgovorno reći da se apeli ljekara, izabranih doktora i NKT-a nisu poštovali u mjeri u kojoj smo očekivali. Svjedoci smo da su pacijenti, većim dijelom hronični bolesnici,  dolazili na neke zakazane kontrolne preglede, a zapravo nisu bili ugroženi. U svakom slučaju, mislim da je zbog njih bilo bolje da su ostali kod kuće. No, oni su ipak dolazili. Ipak, ono što se od danas ili juče promijenilo jeste da je naš hitni prijem praktično prazan i da se uglavnom javljaju pacijenti koji imaju simptome kovid infekcije, odgovarajuću epidemiološku sliku ili su već dokazano pozitivni na kovid infekciju.
 
Čuli smo, dakle, da je kotorska proglašena kovid bolnicom. Značajan dio aktivnosti medicinskog osoblja biće usmjeren ka liječenju pacijenata koji su oboljeli od kovida 19. Što će biti sa ostalim pacijentima?
 
Da, informacija koja je korisna za sve naše sugrađane i naravno za stanovnike Tivta, Herceg Novog i Budve…Kotorska Opšta bolnica će i dalje biti prihvatilište i uvijek spremna da pruži pomoć pacijentima u najtežim stanjima odnosno onima kojima je pomoć neophodna.
 
Radio Kotor

Avatar

Dubravka Perović

Pročitajte još