Edukacija tima Mikrobiološke laboratorije

 Edukacija tima Mikrobiološke laboratorije

Protekle sedmice predstavnici Svjetske zdravstvene organizacije (laboratoriski tehnički oficir za dijagnostiku SARS-CoV-2 I)  i Nacionalnog instituta za javno zdravlje Njemačke Robert Koh iz Berlina boravili su radnoj posjeti Domu zdravlja Kotor.

Stručnjaci SZO i njemačkog Instituta  sproveli su edukaciju  tima Mikrobiološke laboratorije Doma zdravlja Kotor, kako bi PCR testom u realno vrijeme mogla da se izvrši detekcija određenih mutacija virusa.

Riječ je o skrening tetstovima, kako bi se dobile preciznije informacije od  običnog PCR testa za detekciju SARS-CoV-2 virusa, što će pomoći još boljem praćenju situacije sa COVID-19, u smislu dobijanja brzog signala  eventualne pojave nove varijante virusa. Za  precizno utvrđivanje o kojoj se tačno varijanti  radi,  još uvijek se mora napraviti sekvencioniranje virusa, tako da ova metoda nije zamjena sekvencioniranja, ali može pomoći u brzoj detekciji eventualne nove varijante virusa.

SZO, kao partner u unapređenju crnogorskog zdravstevnog sistema i odgovora na COVID-19, od samog početke pandemije,  nastaviće da pruža podršku ubuduće. U tom smislu , stručni tim SZO, nakon boravka u Domu zdravlja Kotor, ocijeniće kapacitete mikrobiološke laboratorije, koristeći specijalizovanu i standardizovanu alatku SZO, na bazi koje će dati preporuke za dalje unapređenje i povećanje kapaciteta, ne samo za detekciju SARS-CoV-2, nego i za brzi odgovor u slučaju pojave nekog drugog patogenog agensa u budućnosti.

Služba za odnose s javnošću

Avatar

Portal Kotor

Pročitajte još