Edukativno predavanje djeci kako da se ponašaju ako se izgube

 Edukativno predavanje djeci kako da se ponašaju ako se izgube

Direktorat za zaštitu i spašavanje Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), Područna jedinica Herceg Novi i stručni tim Knightsbridge škole iz Tivta priredili su edukativno predavanje djeci od šest do 11 godina o tome kako da se ponašaju ako se izgube.

Kako je saopšteno iz MUP-a, predavanje je održano nakon nedavnog nestanka i uspješno okončane portage za osmogodišnjom djevojčicom Kjarom u Kotoru.

Tema predavanje bila je “Šta dijete može uraditi i kako se ponašati ako se izgubi ili odvoji od roditelja/pratioca”.

Navodi se da je, pored vatrogasaca/spasilaca, u edukaciji učestvovao i belgijski ovčar Rex – pas tragač Službe zaštite i spašavanja Herceg Novi.

Poslije održane prezentacije koja je bila propraćena brojnim pitanjima, kako na navedene teme tako i o tome kako se trenira i koristi pas tragač u akcijama potrage i spašavanja, Rex je, na veliku radost djece, na praktičnom primjeru pokazao svoje vještine, ističu iz Direktorata.

Nedavna potraga za nestalom djevojčicom događaj je koji je, kroz masovni odziv nadležnih službi, volontera i građana, ne samo pokrenuo sistem zaštite i spašavanja već i određena pitanja koja se tiču neophodnosti nabavljanja i treniranja potražnih pasa.

Tako bi Crne Gora jednog dana, kako je saopšteno, imala četu vodiča sa obučenim psima za pretraživanje terena i pronalaženje nestalih i lica pod ruševinama.

Avatar

Portal Kotor

Pročitajte još