EK odobrila Fajzerovu vakcinu

 EK odobrila Fajzerovu vakcinu

Evropska komisija (EK) izdala je večeras odobrenje za stavljanje u promet vakcine koju su razvile kompanije „Bionteh“ i „Fajzer“, čineći je prvom vakcinom protiv Kovid-19 odobrenom u Evropskoj uniji (EU).

Predsjednica EK, Ursula fon der Lajen, kazala je da je time „otvoreno novo poglavlje“ u borbi portiv pandemije i da će vakcine biti na raspolagnaju svim zemljama članicama EU u isto vrijeme, uz iste uslove.

„Prve isporuke vakcina krenuće iz postrojenja „Fajzera“ ovdje u Belgiji u narednih nekoliko dana. Zajedno smo u ovome, a vakcinacija može početi istovremeno tokom EU dana vakcinacije od 27. od 29. decembra“, rekla je fon der Lajen u obraćanju iz Brisela, prenosi Tanjug.

Odobrenje EK došlo je nakon pozitivne naučne preporuke zasnovane na temeljnoj procjeni bezbjednosti, efikasnosti i kvaliteta vakcine od Evropske agencije za ljekove, ali i nakon podrške svih država članica.

U Briselu navode da je u pitanju prva vakcina protiv Kovid-19, a da će i druge biti ”brzo odobrene” ukoliko se pokažu bezbjednim i efikasnim.

Evropska agencija za ljekove bi 6. januara trebalo da da svoje mišljenje o vakcini američke farmaceutske kompanije ”Moderna”.

Fon der Lajen je podsjetila da, pored nabavki vakcina za Evropljane, EU kroz mehanizam Kovaks i donacije od preko 800 miliona EUR, radi na obezbjeđivanju vakcina za zemlje sa malim i srednjim prihodima širom svijeta.

Avatar

Portal Kotor

Pročitajte još