Elektronska fiskalizacija počinje danas

 Elektronska fiskalizacija počinje danas

Zakon o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga biće u primjeni od danas, kada će sistem elektronske fiskalizacije biti pušten u produkciju, podsjećaju poreske obveznike iz Poreske uprave.

Poreski obveznici koji na novi sistem evidentiranja prometa ne pređu 1. januara, moći će to da učine najkasnije do 1. juna naredne godine.

Postupak elektronske fiskalizacije podrazumijeva posjedovanje digitalnog certifikata izdatog od strane certifikacionih tijela u Crnoj Gori, stalne internet veze i adekvatnog softverskog rješenja poreski obveznici, a u ponudi na crnogorskom tržištu nalaze se različita rješenja kako bi poreski obveznici obezbijedili potrebne preduslove po što ekonomičnijim uslovima u zavisnosti od potreba i mogućnosti istih”, objašnjavaju u Poreske uprave.

Projekat elektronske fiskalizacije, koji podrazumijeva fiskalizaciju gotovinskih i bezgotovinskih transakcija putem interneta i u realnom vremenu, sprovodi se kao četvrta komponenta projekta „Reforma poreske administracije u Crnoj Gori“, finansiran je kroz zajam Svjetske banke i cilj mu je stvaranje preduslova za efikasnije suzbijanje sive ekonomije, imajući u vidu značaj urednog plaćanja poreza za obezbjeđenje državnog budžeta i finansiranje svih potreba u društvu, ali i sankcionisanja nelojalne konkurencije za opstanak urednih obveznika na crnogorskom tržištu”, objašnjavaju iz Poreske uprave.

Avatar

Portal Kotor

Pročitajte još