Epidemiolog Joksimović: Za Božić dozvoljene liturgije i nalaganje badnjaka uz poštovanje mjera

 Epidemiolog Joksimović: Za Božić dozvoljene liturgije i nalaganje badnjaka uz poštovanje mjera

Foto: FOS media

Epidemiolog Milko Joksimović kazao je da će za Bozić biti dozvoljeno održavanje liturgija kao i nalaganje badnjaka.

„Svako okupljanje nosi rizik, ali na nama epidemiolozima je da damo preporuke kako bi se rizici sveli na minimum“, rekao je Joksimović, prenosi Antena M.

On je kazao da vjerski objekti moraju da poštuju propisane mjere, a to je da okupljeni unutra i van objekta nose maske. Na 10 m2 kvadratnih unutar objekta, dozvoljeno je da bude jedna osoba, dok je vani, kako je rekao Joksimović, dovoljno 4m2 distance.  

Podsjetimo da su mjerama vjerske zajednice obavezne da aktivnosti prilagode aktuelnoj epidemiološkoj situaciji.

Vjerske obrede uz prisustvo vjernika, u vjerskom objektu, obavljati uz obezbjeđivanje najmanje 10m2 prostora po osobi;

Vjerske obrede uz prisustvo vjernika na otvorenom obavljati uz obezbjeđivanje najmanje 4m2 po osobi. Obavezno je pridržavanje mjera koje se odnose na pravilno nošenje maske i održavanje distance od dva metra. Zabranjeno je adržavanje duže od 30 minuta.

Vjerske zajednice su obavezne da odrede jedno ili više lica koja će vršiti kontolu, prilikom održavanja vjerskih obreda. Naime, ta lica će kontrolisati da li osobe prilikom ulaska i boravka u vjerskim objektima nose zaštitne maske i poštuju mjeru minimalne fizičke distance.

Na ulasku/izlasku iz vjerskih objekta potrebno je obezbijediti sredstva za dezinfekciju ruku i jasno istaknuti obavještenje o broju osoba koje istovremeno mogu biti u vjerskom objektu. Takođe istaknuti obavještenja o obaveznom nošenju maske, uz neophodnu fizičku distancu od najmanje 2m.

Zabranjeno je dodirivanje ili bilo kakav fizički kontakt sa predmetima od zajedničke upotrebe.

Vjerske zajednice su obavezne da aktivnosti, kad god je to moguće, prenose putem radio ili TV programa, ili na drugi način, koji će omogućiti vjernicima da prisustvuju vjerskim aktivnostima bez odlaska u vjerske objekte.

Avatar

Portal Kotor

Pročitajte još