Epidemiološke mjere produžene do 30.jula,imunizovano 70 odsto ljekara

 Epidemiološke mjere produžene do 30.jula,imunizovano 70 odsto ljekara

Savjet za borbu protiv korona virusa produžio je aktuelne mjere do 30. jula uz podsjećanje da će, u slučaju promjene epidemiološke slike u Crnoj Gori, one bez odlaganja biti prilagođenje stanju na terenu, saopšteno je na današnjoj pres konferenciji Minstarstva zdravlja, Instituta za javno zdravlje i Kliničkog centra.

Savjet je odlučio da će svi zaposleni u zdravstvenim ustanovama i ustanovama socijalne i dječije zaštite koji nijesu vakcinisani ili koji nijesu preležali koronu, nakon povratka sa godišnjih odmora, ma gdje da su ih proveli (u zemlji ili inostranstvu), raditi PCR test prije povratka na posao.

“Ovo se ne odnosi na one koji čekaju revakcinaciju drugom dozom. PCR testiranje će se sprovoditi o trošku države u najbližem domu zdravlja ili, za Podgoricu, u Institutu za javno zdravlje. Cilj ovog poteza je očuvanje javnog zdravlja i rezultata koje postižemo u borbi protiv korona virusa, ali i psihološko rasterećenje ljekara i njihovih kolega prije nego što ponovo prionu na posao“, pojasnila je direktorica Kliničkog centra Ljiljana Radulović.

Ona je napomenula da je vakcinacija u Crnoj Gori dobrovoljna i tako će i da ostane.

U CG je, kako navodi Radulović, imunizovano oko 70 odsto ljekara, omladina da ne ugrožava djecu ni starije

“Dok je trećina odraslih u Crnoj Gori u cjelosti imunizovana, a najmanje još njih 100 hiljada ima prirodni imunitet, pri čemu se pretpostavlja da je taj broj i preko 200 hiljada, ljekari, koji se sa koronom suočavaju maltene svakodnevno i bore za ljudske živote, očekivano prednjače u vakcinaciji. Ljudi koji vas liječe – od domova zdravlja do Kliničkog centra Crne Gore, požurili su da se vakcinišu da bi spasili i sebe i vas: to je do sada, na teritoriji cijele Crne Gore, učinilo preko 70 odsto doktora. Ne smijemo da zaboravimo na dio ljekara koji su privremeno odložili vakcinaciju zbog preležane bolesti. Ljekari služe za primjer. Molimo sve, a posebno mlade, one od 19 do 39 godine koji su u Crnoj Gori najčešće obolijevali od korone da prestanu da misle da su nesavladivi i da slijede primjer ljekara i da se vakcinišu. Svi kod kuće imamo mlađe ili starije od sebe koje možemo da ugrozimo. Njihovi organizmi su krhki nijesu otporni kao vaši. Zašto bi vrijeme, umjesto sa najbližima i u domaćem okruženju, provodili u bolnici, izolovani od svih, i borili se za dah uz pomoć mašina? Nemojte tome da ih izlažete. Podsjećam i da je opasna predrasuda da korona mladima ne može ništa. Nažalost, bilo je i fatalnih posljedica među mlađima i, nemojmo se zavaravati, biće ih i dalje širom svijeta. Ne dozvolite sebi da se, zbog naopakog uvjerenja da vas mladost čini imunom, izlažete prevrtljivoj bolesti“, kazala je Radulović.

U crnogorskim bolnicama, trenutno, zauzeta je 31 postelja opredijeljena za COVID pacijente. “Podsjećamo da vakcina štiti od najtežih oblika obolijevanja i najvećem broju slučajeva vas drži dalje od bolnice. Vakcinu smatrajte zaobilaznim putem u odnosu na sve bolnice“, dodala je ona.

Avatar

Portal Kotor

Pročitajte još