Evropska reciklažna turneja stigla u Kotor: „Svaka limenka se računa“

 Evropska reciklažna turneja stigla u Kotor: „Svaka limenka se računa“

Povodom Svjetskog dana zaštite životne sredine, a usljed primjetnog povećanja otpada širom Evrope u doba pandemije, inicijativa „Svaka limenka se računa“ pokrenula je kreativnu kampanju „Evropska reciklažna turneja 2021.“

Aktivisti Eko Centra DELFIN su sa rančevima za odlaganje limenki, učesnici turneje, obišli Kotor u subotu, 5. juna. Kampanja se istovremeno odvija u 15 zemalja i 19 lokacija.

Cilj ove turneje je da podsjeti ljude da je održavanje otvorenih javnih prostora zaista zajednički napor. Mali svakodnevni postupci, poput pravilnog odlaganja otpada, mogu nam svima pomoći na putu ka održivijem životu i zdravijoj planeti.

„Javni prostori na otvorenom pružali su prijeko potreban bijeg tokom pandemije, a sada je red da ih zaštitimo od predstojeće „pandemije otpada“, fenomena kojem smo u posljednje vrijeme nažalost svjedoci na globalnom nivou. Ujedno, Svjetski dan zaštite životne sredine takođe je sjajna prilika da inspirišemo ljude da svoje prazne limenke za piće odlože u pravu kantu i pozovemo ih da postanu dio naše vizije – 100% reciklaža aluminijumskih limenki za piće. Istovremeno, količina energije koja se uštedi recikliranjem (95%) odgovara ekvivalentnoj uštedi u emisijama gasova sa efektom staklene bašte, čineći svaku limenku ključnim pokretačem istinski kružne ekonomije “, kazao je David Van Heuversvin, direktor „Svaka limenka se računa Evropa“.

Anketa koju je na nivou Evrope sprovela inicijativa „Svaka limenka se računa“ 2020. godine, pokazuje da svega 48 odsto ispitanika reciklira na otvorenim lokacijama. Istovremeno, 93 odsto Evropljana želi da vidi više kanti za reciklažu na ulicama, u javnim prostorima, parkovima, plažama ili na stazama.

Ključne poruke reciklažne turneje će se prenositi na zanimljiv način i to kroz cirkulaciju aktivista sa rančevima za odlaganje limenki za piće na prometnim lokacijama u navedenim gradovima. Svaka lokacija obilaska ističe javne prostore na poseban način, pa će mladi aktivisti sa ruksacima posjetiti Amsterdam, Ardeš, Atinu, Beograd, Brno, Bukurešt, Budvu, Dablin, Đenovu, Kotor, Krakov, Ljubljanu, Madrid, Mančester, Prag, Siofok, Solun, Beč i Vroclav.

Ljudi će takođe imati priliku da učestvuju u kratkim anketama i podijele sopstvene priče o recikliranju na svojim društvenim mrežama uz hešteg #EuropeanRecyclingTour2021

O svakoj Inicijativi „Svaka limenka se računa“

Pokrenuta 2009. godine u Velikoj Britaniji, inicijativa “Svaka limenka se računa” smatra se vodećim programom za promociju recikliranja ambalaže pića širom Evrope. Cilj inicijative je da inspiriše sve da naprave razliku reciklirajući svoje limenke pića kada su van kuće. To može biti u kancelarijama ili bilo gdje u pokretu, u parkovima, na muzičkim festivalima, sportskim događajima, školama i univerzitetima. Danas je ova inicijativa prisutna u 19 zemalja.

Eko Centar DELFIN

Avatar

Portal Kotor

Pročitajte još