Evropski dan u Kotoru

 Evropski dan u Kotoru

U okviru Evropskog dana u Kotoru glavna pregovaračica Crne Gore sa Evropskom unijom (EU) Zorka Kordić i predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić sa saradnicima obišli Gimnaziju Kotor i Institut za biologiju mora.

“Da  evropski predznak Kotora bude snažniji i jači jer ovo jeste evropski grad i grad evropske kulture i grad dobrih evropskih praksi. Najjarkiji primjer dobrih evropskih praksi i onoga što znači praktično i mudro korištenje fondova EU upravo imamo danas ovdje na terasi Instituta za biologiju mora koji zajedno sa svojim timom vješto vodi gospodin Joksimović. Ja sam u potpunosti impresionirana njihovim posvećenim radom, naravno, u sinergiji sa našim Univerzitetom Crne Gore, kako su na jedan održivi način unaprijedili prostor za istraživače, prostor gdje će naše more dobiti jednu novu liniju odbrane kroz sistem istraživanja koji će vršiti monitoring i pratiti optimalni nivo prirodnog ambijenta našeg mora. Ali ne samo to, grad će dobiti jednu potpuno novu evropsku dimenziju” – naglasila je Kordić.

Delegacija je posjetila i akvarijum u okviru Instituta za biologiju mora.

Dr Aleksandar Joksimović, direktor Insituta za biologiju mora izrazio je spremnost ove ustanove da i dalje učestvuje u evropskim projektima, te koristi evropske fondove.

“Ono što smo do sada uradili je zaista fascinantno, po riječima naših gostiju. Vidjeli su naše laboratorije, našu spremnost, naše obučene mlade ljude koji su spremni da odgovore na sve zahtjeve monitringa morskog ekosistema i praćenje stanja našeg biodiverziteta, ribarstva i ostalog. Naši saradnici su naravno uključeni u pregovarački proces kroz poglavlja 12, 13 i 27 i smatramo da ćemo tu dati veliki doprinos u očuvanju našeg mora i približavanju EU u tom kontekstu” – ocjenjuje dr Joksimović.

On je podsjetio da Institut za biologiju mora ove godine obilježava 60 godina rada i postojanja.

Podsjetimo, Evropski dan u Kotoru je aktivnost koja se realizuje u okviru sprovođenja Strategije informisanja javnosti o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji 2019-2022 godine. Cilj posjete je da se građanima na lokalnom nivou približi proces pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji, osvijetle koristi koje on donosi i obaveze koje su njegov prateći dio, kao i informisanje o promjenama koje će se dogoditi na putu do punopravnog članstva i nakon toga.

Avatar

Portal Kotor

Pročitajte još