„Fajzera“ i „AstraZeneka“i dalje su veoma dobre protiv delte

 „Fajzera“ i „AstraZeneka“i dalje su veoma dobre protiv delte

Zdravstvena studija u Velikoj Britaniji pokazala je da zaštita koju pružaju vakcine „Fajzera“ i „AstraZeneke“ opada protiv dominantnog delta soja virusa korona u roku od tri mjeseca.

Utvrđeno je da oni koji se zaraze nakon što su primili dvije doze mogu da predstavljaju veći rizik po ostale ljude u odnosu na prethodne varijante virusa korona.

Studija Univerziteta Oksford, zasnovana na više od tri miliona uzoraka uzetih iz nosa i grla širom Britanije, pokazala je da 90 dana nakon druge doze „Fajzerove“ ili „AstraZenekine“ vakcine njihova efikasnost u sprečavanju infekcije opada na 75 odsto, odnosno 61 odsto.

U periodu od dvije sedmice nakon druge doze, ti procenti iznose 85 odsto i 68 odsto. Pad efikasnosti je izraženiji kod lica starih 35 godina i više, nego kod mlađih.

„Obje ove vakcine u dvije doze i dalje su veoma dobre protiv delte. Kada počnete sa veoma, veoma visokim nivoom, pred vama je dug put“, izjavila je Sara Voker, profesor medicinske statistike na Oksfordu i vođa istraživanja za „Fajzerovu“ vakcinu.

Naučnici nijesu mogli da prognoziraju koliko će zaštita vremenom dodatno slabiti, ali sugerišu da će se efikasnost dvije proučavane vakcine izjednačiti u roku od četiri do pet mjeseci.

Avatar

Portal Kotor

Pročitajte još