Galić: Situacija složena

 Galić: Situacija složena

Foto: Pixabay

Direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić kazao je da je epidemiloška situacija u Crnoj Gori složena i vrlo ozbiljna. Kako navodi o tome govore podaci o zaraženim i preminulim.

Pojašnjavajući juče donijete epidemiološke mjere, kazao je da je rad prodavnica obuće, odjeće, kozmetičkih proizvoda i bijele tehnike produžen sa dosadašnjih 18 na 20 sati.

Lokalna transmisija je problem

Upitan kako komentariše činjenicu da stranci mogu slobodno da se kreću između opština, Galić je kazao da stranci moraju na ulasku u državu pokazati dokument kojim dokazuju razlog dolaska u Crnu Goru.

“Lokalna transmisija je problem. Pokušavaju se razbiti velika okupljanja koja su veliki epidemiološki rizik”, naveo je Galić.

Ni ove mjere nijesu krajnje

Juče donesene epidemiološke mjere samo su nastavak ranijih, kaže Galić i dodaje da bi one trebalo da pokažu ozbiljnost situacije.

“Ni ove mjere nijesu krajnje”, poručio je Galić i podsjetio da su epidemiolozi predlagali i strože mjere, te da će one biti sukcesivne.

Pravo za sve roditelje

Državni sekretar Ministarstva finansija i socijalnog staranja Janko Odović kazao je da će biti obezbijeđene naknade i za roditelje, ako oboje rade u ustanovama koje su izuzete, te da i u tom slučaju jedan od roditelja ima pravo na plaćeno odsustvo.

Prema njegovim riječima, ako izbori u Nikšiću budu sprovedeni uz poštovanje epidemioloških mjera, to neće uticati na porast broja oboljelih.

Galić je, kazao da su izbori epidemiološki rizik i zamolio Nikšićane da poštuju mjere posebno kad je u pitanju nošenje maske, poštovanje distance…

Galić je rekao i da nemaju podatak o tome da li se nakon vakcinacije neka osoba u Crnoj Gori zarazila koronom.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Borko Bajić ponovio je da je preko Kovaks mehanizma Crnoj Gori opredijeljeno 84.000 doza AstraZeneka vakcina.

I vakcinacija i mjere

Galić je podsjetio da vakcinacija sama po sebi neće dati rezultate u borbi protiv korone.

“Zato je striktno poštovanje mjera u ovom periodu, dok traje vakcinacija, od mjesec ili dva neophodno da stavimo epidemiju pod kontrolu”, kazao je Galić i podsjetio da tek poslije dvije sedmice od druge doze osoba se smatra zaštićenom.

Tekst – Portal RTCG 

Avatar

Portal Kotor

Pročitajte još