Gornje Krivošije – bez vode, ali sa dobrim internetom

 Gornje Krivošije – bez vode, ali sa dobrim internetom

U Gornjim Krivošijama nema korone. U prvom naletu, u martu, bila su dva slučaja, od tada se, malobrojni mještani  bolje čuvaju. Domaćini, uvijek spremni da dočekaju, tokom pandemije, nit đe idu, nit im ko dolazi . Svi vode računa, jer tu živi 30-ak starijih ljudi i dvoje djece, ispričao nam je predsjednik Mjesne zajednice Gornje Krivošije Jovan Samardžić.

-Naše mjesto je malobrojno, ali vrijedno. Svi drže nešto živo i sade krtolu.Više za svoje potrebe, nego za prodaju, jer nemamo vodu za navodnjavanje. Iz Kotora stižu po 2-3 cistjerne za one koji imaju stoku, za ostale po jedna. I struja nam često prekida, ali navikli smo, pa nam je šterika uvijek pri ruci”, kaže za Portal Kotor, naš sagovornik.

Selo je prije dvije decenije odavno ostalo bez Doma kulture koji je izgorio u požaru. Ostao je dio zgrade u kojem je kafana đe se ponekad sastaju da popričaju o svemu. Nemaju ambulantu niti prodavnicu, pa za sve idu u Grahovo.. Tamo doktor dolazi srijedom.

-Od kad su mi kćerke počele u školu( treći i četvrti razred) ja svakodnevno idem do Grahova. Šest kilometara u jednom pravcu. Tamo imaju drugara, a ovdje u selu, samo njih dvije. No, nije im dosadno, imaju svaki način. Moderne telefone i kompjutere da prate nastavu, i dobar internet. Dobro je kako je nekad bilo”, priča Jovan koji nema puno slobodnog vremena. Dok smo razgovarali spremao se da ide u šumu da siječe drva za ogrijev.

-Imamo svoja drva, nekad sam prodavao, a sada samo za svoje potrebe. Ne možemo sve stići, kratak je dan. A treba namiriti buljuk od 30 ovaca, koje teško  možemo sačuvati od vukova., žali se Samardžić, napominjući da je krivošijski kraj dobar za koze, pa kao primjer navodi farmu koza svog prezimenjaka, kojem posao dobro ide.

Što pretekne od bijelog mrsa i sušenog  mesa Jovan iznosi na risansku pijacu udaljenu 25 kilometaara od Gornjih Krivošija.  Kaže da se potražnja smanjila od kad je korona, jer su  mnogi ostaili bez posla,  no se, kaže, ne valja žaliti.

Avatar

Portal Kotor

Pročitajte još