Gotov projekat za izgradnju i modernizaciju Doma starih u Risnu

 Gotov projekat za izgradnju i modernizaciju Doma starih u Risnu

Sljedeće godine trebalo bi da se krene sa realizacijom radova na rekonstrukciji Doma starih Grabovac u Risnu, rečeno je nakon današnje prezentacije tog projekta.

Projekat izgradnje novog objekta u Domu realizovaće se u okviru Programa energetske efikasnosti u javnim zgradama – faza II koji realizuje Ministarstvo kapitalnih investicija Crne Gore po osnovu ugovora o kreditu i finansiranju, sklopljenog između Ministarstva finansija Crne Gore i Njemačke razvojne banke KfW.

Na poziv Ministarstva ekonomije prije tri godine Dom starih Grabovac kandidovao je dva svoja projekta za rekonstrukciju doma kaže direktor Srđan Dragomanović, prenosi agencija CGNews.

Završen je projekat i idejno rješenje, a nakon dobijanja saglasnosti od glavnog državnog arhitekte krenuće se u njegovu realizaciju što se očekuje tokom sljedeće godine ističe Dragomanović.

“Povećava se površina smještajnih kapaciteta za skoro duplo dok se zadržava isti kapacitet smještaja, što znači da se stvaraju bolji uslovi za boravak starih, prilagođeni standardima evropske unije”.

Projektom je predviđeno kompletno uklanjanje H paviljona koji je izgrađen prije 50 godina i potpuno je energetski neefikasan. Ide se na izgradnju novog objekta po najsavremenijim standardima.

Riječ je o objektu hotelskog tipa koji će imati 40 jednokrevetnih soba i 6 dvokrevetnih apartmana.

“Korisnici tog objekta biće korisnici Doma starih što preko Centara za socijalni rad, što ugovorci. Dom starih nakon ove rekonstrukcije i rekonstrukcije paviljona G biće jedan od najmodernijih i najbolje infrastrukturno opremljenih domova u Evropi” naglašava Dragomanović.

Rekonstrukcija Doma starih realizuje u sklopu projekta Energetska efikasnost u javnim zgradama koji se već 10 godina sprovodi u Crnoj Gori.

Dražen Karadaglić iz Ministarstva kapitalnih investicija koje realizuje projekat, kaže da treća faza ovog projekta iznosi 60 miliona eura od čega je 45 miliona kredit KFW banke, 10 miliona je doprinos države dok je 5 miliona u vidu granta.

Cilj je prije svega podizanje energetske efikasnosti u objektima prije svega edukativnog tipa.

“Projektom je predviđena i rekonstrukcija dvadesetak škola u CG na način što će zadovoljiti potrošnja ispod 100, 125 i 150 kilovat časova u zavisnosti od regije u kojoj se objekat nalazi”.

U okviru projekta je, kaže Karadaglić, planirana i izgradnja nove savremene zgrade za potrebe Vlade CG za koju se vjeruje da će biti najmodernija zgrada u ovom dijelu Evrope.

Foto:Agencija CGNews

Avatar

Portal Kotor

Pročitajte još