Hrvati Boke Kotorske doprinose dobrim odnosima dvije države

 Hrvati Boke Kotorske doprinose dobrim odnosima dvije države

Hrvati Boke Kotorske doprinose dobrim odnosima dvije države, a njihov identitet treba više da se izučava u hrvatskom školskom sistemu, kazao je ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman.

On je prisustvovao naučnom skupu koji je pod nazivom „Identitet Hrvata Boke kotorske“ održan u Tivtu.

O kulturnom nasljeđu i tradiciji Hrvata u Boki u Hrvatskoj se malo zna, smatraju učesnici skupa započetog u Zagrebu, zaključenog u Tivtu. U završnoj deklaraciji inicirano je uvođenje izučavanje Hrvatske baštine Boke u Hrvatskoj obrazovne kurlikulume ali i sugerisano da, kako je poručeno, bude predstavljena kakva jeste u turističkim vodičima u Crnoj Gori.

„Da stanemo iza svog autohtonog manjinskog naroda u Crnoj Gori jer su ovdje od davnina, i velika kulturna baština je zalog kojim su doprinijeli sveukupnoj kulturološkoj slici Crne Gore a predstavlja i veliki biser hrvatske baštine“, kazala je iz sektora za kooatistiku Sveučilišta u Zadru Vanda Babić Gaklić.

Mala Hrvatska zajednica u Boki baštini izuzetno nasljeđe.

„Vidimo jedno bogatstvo kulturno, duhovno, kreaciju i tradiciju, njegovanje i riječi i identiteta. Mislim da u modernoj Crnoj Gori sada Hrvati Boke doprinose ljepoti, bogatstvu, koloritu različitih nacionalnih identiteta. Mislim da može doprinijeti još boljem sagledavanju pa i zbližavanju dviju država koje su okrenute prema Evropskom putu“, kazao je ministar vanjskih I evropskih poslova Hrvatske, Gordan Grlić Radman.

Tekst: Portal RTCG

Avatar

Portal Kotor

Pročitajte još