IJZ: Nove mjere na snazi od danas

 IJZ: Nove mjere na snazi od danas

Restrorani i kafići od danas mogu da rade sat duže – do ponoći, a muzika uživo na terasama i baštama ugostiteljskih objekata dozvoljava se od 20 do 23 sata. Novim mjerama dozovoljava se i rad zabavnih parkova, luna parkova i sličnog, saopštio je Borko Bajić, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja.

U Crnoj Gori od danas će biti dozvoljena privatna i javna okupljanja na otvorenom uz prisustvo do 50 ljudi i uz poštovanje preporuka Instituta za javno zdravlje (IJZ).

Dozvoljeno je i prisustvo publike na sportskim događajima uz uslov da je popunjenost do deset odsto kapaciteta mjesta za sjedenje i uz uslov da ima minumum jedno slobodno mjesto između gledalaca.

Dozvoljavaju se grupni treninzi na otvorenom, takođe do 50 ljudi, dodao je Bajić. 

Kada su u pitanju ulasci stranaca, oni su olakšani i uz ranije uslove koje se tiču negativnog PCR testa i dokaz o potpunoj vakcinaciji (najmanje 14 dana prije ulaska), kao i testa za antitjela, omogućava se ulaz i uz negativan brzi antigenski test koji nije stariji od 48 sati.

Ispod 1.000 zaraženih

Broj zaraženih korona virusom u Crnoj Gori trenutno je ispod 1.000, saopštio je Igor Galić, direktor Instituta za javno zdravlje. Broj trenutno oboljelih je 973 i u posljednjih pet mjeseci je smanjen oko deset puta.

„U pitanju je pozitivan trend, a epidemijska kriva ukazuje da je epidemija na najmanjem nivou od jula 2020. godine. 14-dnevna kumulativna incidencija na 100 000 stanovnika za cijelu teritoriju Crne Gore trenutno iznosi 145,81 i to je najmanja vrijednost ovog indikatora od kako se javnost obavještava (septembar 2020. godine)“, kazao je on.

Kako je naveo Galić, prosjećan broj oboljelih prošle nedjelje je bio 56.

Najpovoljnija situacija je u južnom dijelu Crne Gore – gdje se bilježi standardan pad u indikatorima obolijevanja. 

„Uporednom anazom može se zaključiti da Crna Gora ima manji broj aktivnih slučajeva u odnosu na  zemlje EU i regiona, u odnosu broj stanovnika“, kazao je Galić.

Zavidni rezultati vakcinacije

Masovna vakcinacija započeta 4. maja, bilježi zavidne rezultate. Do 27. maja, kako je saopštio Galić, aplicirano je 191.178 doza vakcina, od kojih je prvom dozom vakcinisa 129.071 građanin, a u cjelosti njih 62.107.

„Crna Gora je procentualno srazmjerno broju stanovnika vakcinisala veći dio svog stanovništva od Albanije, Sjeverne Makedonije, Bosne i Hercegovine, i Kosova što se tiče zemalja regiona, a Bugarske što se tiče zemalja EU“, kazao je Galić i apelovao na  građane da „nastavimo ovako pozitivan trend vakcinisanja“.

U KCCG 31 kovid pacijent

U KCCG je hospitalizovan 31 pacijent, od čega 18 na internoj klinici, a ostatak na Klinici za infektivne bolesti, kazao je medicinski direktor KCCG Zoran Terzić.

Avatar

Portal Kotor

Pročitajte još