Institut za biologiju mora dobija multifunkcionalnu laboratoriju

 Institut za biologiju mora dobija multifunkcionalnu laboratoriju

Nadogradnja dijela zgrade Instituta za biologiju mora u površini od oko 260 metara kvadratnih, koja će predstavljati Food4Health multi-funkcionalnu laboratoriju najznačajnija je aktivnost IPA regionalnog projekta koji se realizuje u Crnoj Gori.

U okviru Food4Health IPA regionalnog projekta koji se realizuje u Italiji, Albaniji i Crnoj Gori – Održivi i inovativni lanac vrijednosti Agro hrane i ribarstva za prekogranično tržište malih i srednjih preduzeća, koji u Crnoj Gori realizuju Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Institut za biologiju mora Univerziteta Crne Gore, u Kotoru je organizovan je sastanak partnera radi definisanja budućeg pristupa projektu.

“Trenutno je u proceduri nabavka neophodne opreme za potrebe formiranja prvog mrijestilišta školjki kamenica (Ostrea edulis) u Crnoj Gori”, navodi se u saopštenju Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Tokom razgovora istaknuta je podrška evropskih partnera Institutu za biologiju koji je u dosadašnjem dijelu prepoznat kao najuspješnija institucija u projektu od svih zemalja učesnica.

“Predstavljen je plan razvoja nacionalnog brenda-barsko i ulcinjsko maslinovo ulje koji će biti finansiran iz ovog projekta. Ovo će omogućiti da brzo i efikasno sa razvojem Kuće maslina razvijemo i prepoznatljiv nacionalni brend”, dodaje se u saopštenju.

Ministarstvo nastoji da reaktivira projekat koji je započet prije godinu i po, kako bi u punom kapacitetu implementirali dostupnu podršku iz projekta koja u prethodnom periodu nije iskorištena u dovoljnoj mjeri.

“U tom cilju kao ozbiljan i kredibilan partner Ministarstvo preuzima konkretne aktivnosti kako bi kroz saradnju sa Institutom i evropskim partnerima realizovali mjere i tako u punom kapacitetu doprinijeli daljem razvoju sektora na crnogorskom primorju”, navodi se u saopštenju.

Postavljena su zaduženja i određene nadležnosti kako bi u narednom periodu intezivirali saradnju i ostvarili što bolje rezultate. Nakon sastanka učesnici su obišli akvarijum koji je kao dio projekta realizovan u saradnji Instituta za biologiju mora i resornog Ministarstva.

Avatar

Portal Kotor

Pročitajte još