Iz štampe izašao humorističko satirični list Karampana

 Iz štampe izašao humorističko satirični list Karampana

Iz štampe je izašao humorističko – satirični list Karampana.  

Izdavači su Kulturni centar “Nikola Đurković” i Turistička organizacija Kotor.

Kako obavještavaju iz Kulturnog centra, ovogodišnje izdanje “Karampane” biće u prodaji na Kamenom kiosku, na ulazu u Stari grad od sjutra (subote 13. marta) , po cijeni od dva eura.

“Na literarni i likovni konkurs, koji za temu ima kotorski Karneval stiglo je oko 200 radova. Oni radovi koji prođu selekciju biće štampani u publikaciji posvećenoj Tradicionalnom zimskom kotorskom karnevalu, koja je planirana za april, ukoliko to dozvoli epidemiološka situacija” – saopšteno je iz Kulturnog centra.

Podsjetimo, Pomorski muzej je objavio u digitalnoj formi izdanja „Karampane“ humorističkog lista, štampanog u periodu od 1926. do 1987. godine, a koji se čuva u muzejskoj biblioteci.

U pitanju su „Karampane” koje su dio bibliotečkog legata mr Jovana Martinovića, uz čije odobrenje se i pristupilo digitalizaciji građe.

Digitalnim verzijama, u PDF formatu, listovima „Karampana“ moguće je pristupiti na početnom meniju web sajta Pomorskog muzeja (http://www.museummaritimum.com).

Ovu aktivnost u ime Pomorskog muzeja su priredili Jovana Mračević i Ilija Mlinarević.

Tačno 3. februara 1926. godine u Kotoru je izašao prvi broj satiričnog lista “Karampana”.

Imao je osam strana, a urednik je bio Damjan Bućin.

Zbog aktuelne epidemiološke situacije izazvane koronavirusom,   JU Kulturni centar “Nikola Đurković” ove godine će  organizovati  karnevalske fešte kroz dokumentarni zapis koji će se emitovati u nedelju 14. marta 2021.g. od 18h na TVCG, kao i putem you tube kanala,  FB i Instagram profila  Kulturnog centra.

Avatar

Portal Kotor

Pročitajte još