Kina donira Crnoj Gori 30.000 doza Sinofarmove vakcine

 Kina donira Crnoj Gori 30.000 doza Sinofarmove vakcine

Ilustracija

Uprkos ograničenosti kapaciteta proizvodnje vakcina u NR Kini i globalno, i relativno malom obimu realizovane vakcinacije u ovoj zemlji u odnosu na brojnost njenog stanovništva, NR Kina odlučila je da, nakon direktnog kontakta od strane naše Vlade, odobri Crnoj Gori navedene količine vakcina. Imajući u vidu spomenutu proizvodnu ograničenost i činjenicu da je više od 40 zemalja zatražilo pristup kineskoj vakcini, sa posebnim zadovoljstvom i zahvalnošću dijelimo sa našom javnošću potvrdu da su kineske vlasti podržale svoje domaće proizvođače da pregovaraju sa našim nadležnim organima o nabavci i da nam odobre navedene količine vakcine, i to u formi donacije.

Dva ključna elementa uspjeha kineske države u borbi protiv koronavirusa su preduzimanje efikasnih mjera za prevenciju i kontrolu širenja virusa, kao i jačanje međunarodne saradnje, a posebno one u oblasti vakcina. Istraživanje i razvoj vakcina u Kini bilježe značajan napredak, a započeta je vakcinacija prioritetnih grupa koje su nosioci borbe protiv pandemije.

Pošto svjedočimo veliku potrebu brojnih zemalja svijeta za vakcinom, naročito nas raduje što NR Kina podržava koncept Zajednice zajedničke budućnosti čovječanstva i uključuje se u međunarodnu saradnju na različite načine. Kineske kompanije sa partnerima iz više od 10 zemalja sprovode zajedničko istraživanje i razvoj vakcina. NR Kina uzela je učešće u COVAX inicijativi Svjetske zdravstvene organizacije i obezbijediće 10 miliona doza vakcina ovom mehanizmu. NR Kina, takođe, obezbjeđuje izvoz vakcina u zemlje koje se nalaze u stanju hitne potrebe i koje su odobrile hitnu upotrebu istih.

Ovakva situacija potvrđuje najavu kineskog predsjednika Si Đinpinga da će kineska vakcina protiv COVID-19 postati globalni javni proizvod i kineski diprinos osiguranju pristupačnosti i dostupnosti vakcina zemljama u razvoju.

Donacija NR Kine Crnoj Gori i naš međusobni odnos od početka aktuelne pandemije, još jedna je potvrda i znak dodatnog jačanja tradicionalnog prijateljstva naših dviju zemalja i naroda.

Ovakav način dobijanja vakcine, takođe, potvrđuje i nepobitan stav crnogorskih vlasti da su direktni bilateralni pregovori države sa proizvođačem, odnosno državom jedini siguran put dobijanja vakcine koji ničim ne smije biti ugrožen.

Vlada Crne Gore izražava veliku zahvalnost Vladi NR Kine i njenim državnim liderima i duboko vjeruje da su međunarodna saradnja i solidarnost koje Kina pokazuje jedini put ka uspješnom okončanju pandemije.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Avatar

Portal Kotor

Pročitajte još