Kotor II korona zona-Operativni štab pojačao mjere

 Kotor II korona zona-Operativni štab pojačao mjere

Zbog usložnjavanja epidemiološke situacije u Kotoru, sa 160 aktivno zaraženih osoba, grad je ušao u grupu II predviđenih mjera. Zbog toga je Operativni štab za praćanje epidemije COVID-a 19 na današnjem sastanku donio sljedeće zaključke:

– DOO „Komunalno Kotor“ Kotor, Služba zaštite i spašavanja Kotor i DVD „Bogoljub Brezić“ Perast vikendom da dezinfekuju opštinske i državne ustanove sa teritorije opštine Kotor;

-Odjeljenje bezbjednosti Kotor, Sanitarna inspekcija, Komunalna policija i Služba za inspekcijske poslove će zajedničkom koordinacijom obavljati kontrolu i evidenciju lica koja se nalaze u samoizolaciji i lica koja su oboljela od COVID-a 19, te obavljati kontrolu i praćenje pridržavanja mjera od strane građana i institucija.

-Odlučeno je da sanitarna inspekcija, u saradnji sa zdravstvenim institucijama i epidemiološkim službama obavi koordinaciju sa privatnim laboratorijama sa teritorije opština Kotor, Tivat i Budva, kako bi raspolagale potpunim podacima o broju zaraženih lica i testiranih, kako u javnom zdravstvenom sistemu, tako i u privatnim laboratorijama.

Konstatovano je i da se građani opštine Kotor, koji imaju potvrdu iz privatne laboratorije da su pozitivni na COVID-19, moraju javiti epidemiološkoj službi radi evidencije i praćenja.

Sa sastanka je upućen poziv svim građanima, institucijama i pravim licima sa teritorije opštine Kotor, da se pridržavaju mjera zaštite korišćenjem zaštitne opreme, držanjem propisane distance i drugim mjerama propisanim od strane Nacionalnog koordinacionog tijela. Saopoštili su da će služba zajedničkih poslova opštine Kotor obaviti hitnu nabavku zaštitne opreme (dezinfekcionih sredstava, maski i dr.), a dio opreme ustupiće Odjeljenju bezbjednosti Kotor.

Služba zajedničkih poslova opštine Kotor, kao i nadležne službe u privrednim društvima i javnim ustanovama čiji je osnivač opština Kotor, su u obavezi da dezinfikuju radne prostore koje su koristili zaposleni za koje se utvrdi da su pozitivni na virus COVID-19.

Ukazano je da zaposleni u organima lokalne samouprave, kao i privrednim društvima i javnim ustanovama, čiji je osnivač opština Kotor, koji su potencijalni kontakti sa licima oboljelim od virusa COVID-19, na poslu bez izuzetka, koriste zaštitnu opremu i pridržavaju se mjera propisanih od strane NKT-a, te da se u slučaju pojave simptoma hitno jave starješini organa koji će organizovati rad u skladu sa prethodno donijetom Odlukom od strane predsjednika Opštine Kotor. U slučaju pojave simptoma, zaposleni su dužni poštovati mjere samoizolacije, saopšteno je iz Kabineta predsjednika Opštine Kotor.

Avatar

Dubravka Perović

Pročitajte još