Kriza kotorske privrede opustošila budžet opštine

 Kriza kotorske privrede opustošila budžet opštine

Ekonomska kriza uslovljena pandemijom korona-virusa razorno se odrazila na kotorsku privredu, posebno na turizam i ugostiteljstvo, a u teškoj situaciji je i opštinski budžet, pa kada bi se ukupna dugovanja po različitim osnovima isplatila, minus bi se mjerio milionima, ocijenio je za Radio Kotor predsjednik Opštine Vladimir Jokić.

 “Privredna društva se jedva održavaju, a posebno oni koji se bave turizmom i ugostiteljstvom. Mi smo kao grad fokusirani na turizam i danas za sjutra nije moguće nešto promijeniti. Ako se neko fokusira na turizam tolike decenije, to nije moguće promijeniti preko noći. Poznato je da nam je prihod od turizma u prošloj godini bio 10% u odnosu na 2019. pa nakon ove cifre ne treba više ništa govoriti”, kazao je Jokić u emisiji Radio Kotora “Pitajte gradonačelnika”.

Kriza je na gotovo identičan način pogodila i mnogo jače i veće turističke centre, a u bližem okruženju o tome najbolje svjedoči primjer Dubrovnika, samo što su perspektive za oporavak ovog grada, u zemlji koja je članica EU, daleko ispred ovdašnjih.

 “Zajednica od 27 članica EU ponudiće 750 milijardi EUR u pozajmicama i bespovratnim sredstvima za privredni oporavak od posljedica pandemije”, prenio je BBC u julu 2020.  “Hrvatskoj će na raspolaganju biti više od 22 milijardi EUR, što je nešto više od od jednogodišnjeg državnog budžeta, koji iznosi 166 milijardi kuna”, takođe su prenijeli mediji regiona.   

 

Avatar

Portal Kotor

Pročitajte još