Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

 Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Ilustracija

Ženska ljudska prava su neodvojivi deo univerzalnih ljudskih prava i u skladu sa svim međunarodnim dokumentima ta prava moraju da budu garantovana, poštovana i zaštićena. No, statistika to često demantuje. Osim fizičkog nasilja, koje je vidljivo, sve zastupljenije je ekonomsko nasilje. Brojne NVO apeluju da nije sramota biti zlostavljan, sramota je ako Vam neko kaže da to tako treba. Nije sramota obratiti se za pomoć, sramota je ako Vam neko kaže da ste to zaslužili.

Na današnji dan gotovo čitavi svijet obilježava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Foto:dijalog.net

Iz Centra za žensko i mirovno obrazovanje ANIMA posebno na ovaj datum,ponavljaju da je uklanjanje svih oblika nasilja nad ženama uslov razvoja pravednog, nenasilnog i bogatog društva.. Godinama ukazuju na faktore koji doprinose nasilju nad ženama u Crnoj Gori :
• Tzv. neoliberalne politike koje su stvorile društveno političke i ekonomske standarde koji doprinose sve većoj eksploataciji ljudskih i prirodnih resursa, korupciji, kriminalu i brutalnijem nasilju nad ženama.
• Ekonomsko nasilje nad ženama – koje je prisutnije od svih drugih vrsta nasilja nad ženama u Crnoj Gori (strah od gubitka posla, mala plata, dugo radno vrijeme, bez dnevnih i godišnjih odmora, nesigurni ugovori, bez prava na porodiljsko, sve do mobinga i seksualnog uznemiravanja).
•Nesprovođenje i nepoštovanje usvojenih rezolucija, konvencija, zakona, nacionalnih akcionih planova kojim se uspostavlja ravnopravnost i zaštita ženskih prava.
•Militarizam i militarizacija društva- veće ulaganje u vojsku, policiju i oružje, vojne poligone, vojne škole, uništavanje prirodnih resursa.
•Stvaranje klime straha, podjela, zavjera, isključivanje onih koji drugačije misle povećava sumnju, nesigurnost i međuljudsko nasilje, strah od mogućeg rata.
• Nacionalizam, klerikalizam opstaje na patrijarhalnim kulturnim, običajnim i religioznim normama što uzrokuju bazičnu neravnopravnost muškaraca i žena.
• Nekažnjivost ratnih zločina i nesprovođenje tranzicione pravde (izostanak pravičnih suđenja, lustracije, informacija u obrazovanju, neuvažavanje prava i dostojanstva žrtava) što onemogućava suočavanje sa prošlošću i pomirenje u društvu.  Iz Centra za žensko i mirovno obrazovanje ANIMA.apeluju pred formiranje nove Vlade, na buduće eksperte da svako u svojoj oblasti definiše pitanje pozicije i prava žena sa stanovišta rodnih politika i na taj način stvori uslove za rješavanje neravnopravnosti i za demokratizaciju društva.
Pitanje ravnopravnosti žena i muškaraca je u temeljima svih politika, kao prevencija različitog tretmana i institucionalnog nasilja i tako se treba tretirati, navodi se u saopštenju Centra za žensko i mirovno obrazovanje ANIMA.


Avatar

Portal Kotor

Pročitajte još