Medjunarodni dan planete Zemlje

 Medjunarodni dan planete Zemlje

Međunarodni dan planete Zemlje – 22. april, obilježava se od 1970. godine u cijelom svijetu sa idejom da nas opomene i podsjeti na značaj očuvanja prirodne i životne sredine.

Ljudi su najveći krivci za mjenjanje klime i narušavanje prirodne ravnoteže. Zagađenjem životne sredine, krčenjem šuma, gubitkom staništa, zagađenjem pesticidima, dovodimo do narušavanja ekosistema i biološke raznovrsnosti, nesvjesni da time urušavamo naše jedino stanište i sopstvenu vrstu.

Predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić pozvao je nadležne institucije, građane, a posebno roditelje i prosvjetne radnike da svojim primjerima ekološke osvještenosti edukuju djecu u cilju očuvanja naše planete Zemlje.

Ovom prilikom, aplel je uputio i nadležnom ministarstvu da se u okviru obrazovih programa što više uključe ekološke teme koje bi kroz praktične aktivnosti očuvanja, ozelenjavanja, reciklaže, na najbolji način usadile svijest najmlađima o neophodnosti očuvanja životne sredine.

U okviru obilježavanja dana planete predviđene su, tokom narednih dana u skladu sa vremenskim prilikama, akcije ozelenjavanja i čišćenja u različitim djelovima opštine.

(Opština Kotor)

Avatar

Portal Kotor

Pročitajte još